Rusi napuštaju UEFA-u, sele u drugu konfederaciju?
FOTO: EPA

Odluka koja bi mogla dosta toga promijeniti

Rusi napuštaju UEFA-u, sele u drugu konfederaciju?

H. Zilić

Ruski sportisti i ruske reprezentacije još uvijek su pod sankcijama zbog invazije Rusije na Ukrajinu koja je počela početkom 2022. godine. To su posebno osjetili klubovi koji ne mogu nastupati u evropskim takmičenjima.

Ovo znači da ruske selekcije ne nastupaju u kvalifikacijama, a ni na velikim takmičenjima.

Posebno je to naljutilo Fudbalski savez u Rusiji čija se liga igra regularno, ali klubovi ne mogu u evropska takmičenja.

Francuski L'Equipe prenosi informaciju da Rusija ozbiljno razmatra se pridružu azijskoj zoni, tačnije da njihova fudbalska reprezentacija napusti UEFA-u.

"Ovo je prilika koju moramo iskoristiti. Ranije smo mislili da nema šansi, ali sada je idealna prilika", rekao je Alexander Dyukov jedan od članova Fudbalskog saveza u Rusiji.

Rusija bi tako bila treća država koja je promijenila konfederaciju. Prije više od deset godina to su učnili Kazahstan i Australija.

Oglasi

Kazahstan se pridružio UEFA-i, dok je Australija prešla u AFC, dakle azijsku zonu.

Rusija navodno ne bi u Aziji imala sankcije i mogla bi igrati kvalifikacije za Mundijal 2026. godine?

Na tom Svjetskom prvenstvu kojem su domaćini SAD, Kanada i Meksiko, gledat ćemo po prvi put 48 reprezentacija, a dodatna mjesta su dobile i azijske ekipe.

Ako računamo Južnu Koreju, Iran, Australiju, Japan i Saudijsku Arabiju koji godinama dominiraju u Aziji, Rusija bi imala finu priliku da ode na Mundijal 2026. godine u borbi sa reprezentacijama kao što su Oman, Kuvajt, Sirija, Uzbekistan, Vijetnam, Kina, UAE...

Rusija je i pod sankcijama FIFA-e, ali u Aziji bi bili novi član pa bi vidjeli da li bi zapravo ovo sve bilo izdvoljivo kada su u pitanju kvalifikacije.

Pitanje je samo šta će na ovo sve reći ruski klubovi koji bi tako igrali azijsku Ligu prvaka, odnosno AFC Kup verziju azijske Evropa lige.

Rusija bi već početkom naredne godine trebala predati zahtjev za promjenu konfederacije što bi svakako moglo uzdrmati evropski sport jer bi putem fudbala mogli krenuti i ostali sportski savezi u Rusiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi