Sa Grcima smo još uvijek na nuli
Sa posljednjeg nastupa na Eurobasketu

Loša iskustva sa današnjim protivnikom

Sa Grcima smo još uvijek na nuli

M. Maksimović

Šest godina je prošlo od posljednje utakmice koju je košarkaška reprezentacija BiH odigrala na Eurobasketu. Domaćin Eurobasketa je bio Beograd, utakmica je odigrana u Pioniru i to protiv Grčke koja je slavila 67:50.

Tada smo odigrali vrlo dobre tri četvrtine, ali smo četvrtu izgubili 24:9. Iz te selekcije koju je vodio Mensur Bajramović, danas će na parket dvorane u Alytusu istrčati Kenan Bajramović, Mirza Teletović i Henry Domercant.

O tome kakav imamo skor sa današnjim protivnikom ne treba niti govorit. Igrali smo šest puta, svih šest puta smo izgubili. Prvi put na Eurobasketu 1993.godine kada smo izgubili 102:84. Igralo se na otvaranju drugog kruga, a uništili su nas Galakteros sa 33 i Giannakis sa 22 poena. Taj poraz tada nije ostavio traga na našoj selekciji jer smo pobjedili u susretu odluke Latviju 102:97 za četvrtfinale.

Sa Grcima smo ponovo igrali u kvalifikacijama za Eurobasket 1997.godine. Kao domaćini smo u Berlinu imali pobjedu u rukama, na poluvremenu + 16, ali smo izgubili tri razlike.Nenad Marković je sa 32 poena bio najbolji.U Atini nismo imali šanse, Grčka je bila sigurna 73:51.

Četvrti susret ove dvije selekcije imamo na Eurobasketu 1997.godine. Već tada smo bili na dva poraza, ali smo dobrom igrom u drugom poluvremenu došli u egal završnicu, opet gubimo utakmicu i to sa zvukom sirene. Marković je tu utakmicu zaključio sa 26 poena, Alihodžić sa 23.

Susret odluke sa Grčkom smo igrali i u Antaliyi 2001.godine. Prvo poluvrijeme smo odigrali odlično, vodili smo pet razlike, ali Grci imali laganu pomoć sudija pa se sve počelo polako raspadati, a na parketu je kulminiralo opštom tučnjavom. Utakmicu smo završili sa dva igrača na parketu, dosuđeno nam je ukupno 40 prekršaja, Grčka je slavila 101:77.I onda je tu posljednja utakmica u Beogradu.

Sa Grcima smo ne tako davno odmjerili snage na turniru u Italiji. Grci su slavili 87:62 te su nas potpuno nadskakali, omjer je bio 37:16. Grci su u toj utakmici zaigrali u sastavu Vasileladis 4, Bourousis 9, Zisis 2, Xanthopoulos 5, Fotsis 15, Papanikolau 10, Mavroeidis 2, Koufos 13, Vougiukas, Kaimakoglu 11, Sloukas 12, Bramos 4. U odnosu na 14.avgust, malo toga se promijenilo u igri naše selekcije, a ono što donekle može biti ohrabrujuće jeste činjenica da smo tokom priprema uspjeli pobjediti Italiju, a Italija je odigrala u egalu utakmicu protiv Grčke.
Šta možemo danas napraviti ? Sudeći po nastupima u pripremnom periodu, pobjeda bi predstavljala veliko, ogromno iznenađenje. Za nešto tako danas moramo biti super raspoloženi, dok Grci moraju biti neprepoznatljivi. Moramo ubaciti više od 60 poena,moramo skakati pod oba koša, moramo ginuti za svaku loptu.U prevodu moramo vidjeti jedno sasvim drugo lice naše selekcije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.