Sa Litvanijom imamo pozitivan omjer

Pobijedili smo ih dva puta

Sa Litvanijom imamo pozitivan omjer

M. Maksimović

Duel protiv Grčke u Pireju bio je naš šesti međusobni, a sutrašnji protiv Litve bit će peti. Sa Litvancima smo igrali kroz dva kvalifikacijska ciklusa, za Evropsko prvenstvo 2000.godine u Belgiji i Holandiji, odnosno za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj šest godina kasnije. 

Do sada smo ostvarili dvije pobjede uz jedan remi i poraz, gol razlike je na našoj strani 6:5. Blaž Slišković je vodio BiH protiv Litvanaca dva puta, po jednom su se u ulozi selektora našli Džemaludin Mušović odnosno Faruk Hadžibegić. Zanimljivo, u svakoj od četiri utakmice pokazan je barem po jedan crveni karton.

 

Prvi put su se BiH i Litva našle kontra jedna drugoj 14. oktobra 1998.godine. Igralo se na stadionu Žalgirisa u Vilniusu. Tamo nas je u crno zavio Valdas Ivanauskas, nekada igračl HSV-a. Poveli smo golom Muhameda Konjića, Elvir Baljić je minutu prije crvenog kartona izjednačio na 2:2. Do kraja utakmice Ivanauskas je stigao do hat-tricka, Dedić je četiri puta vadio loptu iz svoje mreže. Taj poraz je stigao nakon remija sa Estonijom, odnosno domaćeg poraza od Češke 1:3.

 

Mušović je ubrzo odstupio, a selekciju je preuzeo Faruk Hadžibegić. Na Koševu su 5. jula 1999. godine Meho Kodro i Elvir Bolić po jednom matirali Leusasa za slavlje 2:0. U ovom susretu su crvene kartone dobili Hasan Salihamidžić i Darius Gvildys. Do kraja ovog kvalifikacijskog ciklusa smo uspjeli pobijediti Estoniju, te smo dva puta poraženi od Škotske.

 

Treći susret sa Litvom opet je kao i drugi odigran na poprilično praznom Koševu. Razlog, igrao se 30. marta 2005. godine, samo tri dana nakon teškog poraza od Belgije u Briselu 1:4. U takvoj atmosferi, gostima nije bilo teško izvući bod. Navijači su na sjeveru razvili transparent ''Danas u Savezu sutra u kavezu'', Bolić je zabio eurogol za 1:0. Stankevicius je izjednačio na 1:1 u 61. minuti, pet minuta kasnije je završio u svlačionici, zaradio je crveni. Ni to nam nije pomoglo. Na presici nakon utakmice Baka Slišković je spominjao Rašu Radovanovića i njegovu visinu jer smo gol primili glavom nakon prekida. 

 

Litvancima smo uzvratili šest mjeseci kasnije u Vilniusu, slavili smo minimalno 1:0. U 28. minutu slobodan udarac je izveo Saša Papac, glavom je na prvoj stativi pogodio Sergej Barbarez. I ovdje su Litvanci utakmicu završili sa desetoricom, pocrvenio je Edgaras Cesnauskis. Na kraju kvalifikacija smo završila iza Srbije i Crne Gore sa 16 osvojenih bodova, preko Beograda nismo mogli u Njemačku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.