Sa pobjedom ili bez možemo dalje
Nikad bliži drugom krugu

Lijepo bi bilo pobjedom ući u drugi krug

Sa pobjedom ili bez možemo dalje

M. Maksimović

Defitnivno ovo nismo očekivali. Kolo prije kraja prvog kruga takmičenja na Eurobasketu razmišljamo o prolasku dalje. A samo dan ranije smo stradali od Finske. Međutim Finsku smo zaboravili na najbolji mogući način pobjedom protiv Hrvatske pa sada kolo prije kraja imamo veliku priliku da izborimo plasman u drugi krug.

Ono što je vrlo važno u ovom trenutku za nas jeste da je utakmica između BiH i Makedonije posljednja u grupi C. Prvo će igrati Crna Gora - Finska, a onda Grčka i Hrvatska. Gledajući na ''prvu'' svi mogu u drugi krug, neki i sa porazom, ali malo ko smije riskirati. Tačnije nije isto ući u drugi krug sa dva ili recimo četiri boda, ili bez bodova.

Ono što nama nikako ne odgovara jeste situacija u kojoj bi recimo pobjede ostvarile selekcije Grčke, Makedonije i Finske. U tom slučaju bi ostali bez drugog kruga. Uz ovu solucija loša je i ona u kojoj bi u posljednjem kolu slavile selekcije Hrvatske i Makedonije. Naravno da će puno toga biti jasnije upravo nakon duela Grčke i Hrvatske. Pritisak će biti ili veći ili manji na našoj selekciji.

Najbolji scenarij je onaj u kojem bi smo upisali i treću pobjedu. Onda bi smo u slučaju pobjede Hrvatske u drugi krug ušli sa velika četiri boda, ukoliko Hrvatska izgubi, a mi pobjedom u drugi krug idemo sa tri boda, baš kao i Makedonija i Grčka. Posljednja solucija koja ostaje jeste ona da Crna Gora nadigra Finsku, Grčka Hrvatsku. U tom slučaju bi smo čak i sa porazom od Makedonije mogli dalje. Puno je solucija, puno mogučnosti. Makedonce odlično poznajemo, pobjedili smo ih na turniru u Ljubljani, a u međusobnim dvobojima kroz kvalifikacije Makedonija vodi 4:3.

Bez obzira na gore navedene ''opcije'' lijepo bi bilo pobjediti, pa onda u drugom krugu rasterećeno tražiti put prema iznenađenju. Jedno je sigurno. Nakon ove četiri utakmice vidjeli smo da ništa nije nemoguće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.