Sabrina Buljubašić o novom poslu, Sarajevu, Slobodi...

Žena koja izaziva pažnju

Sabrina Buljubašić o novom poslu, Sarajevu, Slobodi... · Intervju

Adnan Beganović

Sabrina Buljubašić jedna je od rijetkih bosankohercegovačkih dama koje su svoj poslovni život zapravo posvetile najvažnijom sporednoj stvari na svijetu - fudbalu.

I može se pohvaliti sjajnim rezultatima, prije svega sa FK Sarajevo na čijem čelu je bila od 2016. do 2021. godine. Prva je žena u bogatoj historiji Sarajeva na rukovodećoj poziciji, a sa boanskohercegovačkim fudbalskim velikanom prošla je mnogo toga.

Navijači su je znali okivati u zvijezde, pa onda i optuživati za sve i svašta, no i pored velikog pritiska koji sa sobom nosi direktorska pozicija bosanskohercegovačkog velikana, pet godina je rukovodila procesima FK Sarajevo.

Rastanak možda i nije bio onakav kakav je očekivala, no Sabrina se ne želi previše osvrtati na prošlost. Nekoliko mjeseci nakon odlaska iz Sarajeva prihvatila se novih obaveza, odnosno osnovala je firmu koja je sada usko povezana sa još jednim bosanskohercegovačkim fudbalskim klubom Slobodom.

Na samom početku pričat ćemo o onome čime se trenutno baviš, odnosno o tvom novom poslu? 

"Prije nekoliko mjeseci, zajedno sa nekadašnjim igračem i mojim sugrađaninom Amerom Osmanagićem, otvorila sam Agenciju pod nazivom “Dynami Sport Group”, koja je isključivo fokusirana na sportsko pravo, klupsku organizaciju, investiranje u sport i zastupanje pri transferima. Agenciju smo osnovali s jasnim ciljem da budemo drugačiji od ostalih i da pomognemo sportu u našoj državi, jer sportu u našoj državi zaista treba pomoći na sve načine. Ne postoji zakon o sportu i klubovi sami pronalaze rješenja kako da prežive, a često im u tome treba pomoć, ili barem savjet. Tu mi stupamo na snagu, jer iza sebe imamo dovoljno iskustva, posebno u kriznim situacijama, tako da smo raspoloženi za svaki vid saradnje."

Vezani ste i za Slobodu, kakva je Vaša uloga u tuzlanskom klubu?

"FK Sloboda nas je angažovala kao strateškog partnera, odnosno “Dynami” je tu kako bi pomogao fudbalskog i organizacijsko-administrativnog dijela kluba. Kao što sam već i spomenula, želja nam je, zapravo namjera nam je da asistiramo ljudima iz tuzlanskog premijerligaša kroz naše znanje i iskustvo. Ovo nam je ujedno bio i izazov, s obzirom na to da smo Amer i ja Tuzlaci, tako da smo osjećali i dužnost da pomognemo Slobodi, koja je simbol našeg grada i učinit ćemo sve da klub ponovo stane na čvrste i stabilne noge.”

Oglasi

Kako vidite tu ulogu u budućnosti i uopšte pravce razvoja kluba te da li radite i na strategijama ili samo izvršno po zadacima?

"Naš cilj je da pomognemo da se postave temelji i da klub bude stabilan što se tiče finansija, omladinskog pogona, prvog tima i da to sve uvežemo s navijačima. Pravac razvoja kluba kroz saradnju s Upravom treba biti zasnovan na poboljšanju uslova kada je u pitanju škola fudbala, odnosno na talente iz našeg kantona, koji ima najviše registrovanih fudbalera u Bosni i Hercegovini. Tuzlanski kanton je nepresušan izvor talenata, ali treba im ponuditi adekvatne uslove za razvijanje. Također, radit ćemo i na poboljšanju imidža kluba, kao i na marketingu, kroz promociju brenda kluba, koji postoji više od 100 godina. Zajedno sa Upravom radimo i na razvijanju dugoročne strategije kluba, te pratimo da se to sve ostvari na najbolji mogući način."

Pređimo malo na Vaš bivši klub s obzirom da ste donedavno bili zapravo njegova 'ključna figura', pa ste sasvim sigurno upoznati sa detaljima koji interesuju bh. javnost. Da li znate na koji način je FK Sarajevo zaštićeno ukoliko bi Mirvić i Tan prestali financirati klub, a odbili da ga ustupe nekom drugom?

"Nisam u mogućnosti da previše komentarišem u detalje, ali mogu reći da su Mirvić i Tan preuzeli FK Sarajevo kada je to klubu bilo najpotrebnije, te jasno definirali prava i obaveze svih strana, a možete vidjeti kroz protekli period da finansijska stabilnost kluba nije upitna."

Postoje li u ugovoru redovne (mjesečne, godišnje) obveze koje investitori moraju podmirivati i šta se dešava ako ih ne ispunjavaju? Postoje li stavke u ugovoru vezane za ta pitanja?

Oglasi

"Ne mogu odgovoriti na sva pitanja, iako znam da intersuju bh. javnost. Želim pohvalilti administraciju FK Sarajevo, koja je u samo tri mjeseca uspjela da organizuje sve potrebno da bismo spasili klub. Mnogi možda nisu znali, ali je klub bio pri gašenju, jer obećane obaveze od prethodnih investitora nisu ispoštovane. Najbitnije je to da smo zajedno uspjeli riješiti pitanja finansija i investitora."

Zasto Sarajevo u vaše vrijeme nije tražilo pojačanja u Africi i Južnoj Americi jer svjedoci smo da evropski klubovi pa i slabije platežne moći dovode dosta kvalitetne igrače s tih područja. Hoćete li to raditi u Slobodi ili eventualno za neki drugi klub u BiH ili regionu?

"Kako ne bih bila pogrešno shvaćena, zaista bih izbjegla svako naredno pitanje o FK Sarajevo, kojem želim sreću u nastavku sezone i uopšte. To je klub u kojem sam provela jako mnogo vremena i kojem sam posvetila itekako mnogo života i ljubavi, ali sada su tu jako sposobni ljudi, koji će, vjerujem, učiniti ono što je najbolje za klub. Što se tiče naše Agencije, mogu reći da radimo sa sarađujemo sa Akademijama iz Afrike i Brazila u nadi da otvorimo mogućnost kako bismo te igrače doveli na Balkan. Radi se o kvalitetnim igračima, koji nisu previše skupi, a Balkan im može biti idealna odskočna daska za dalje napredovanje."

Koliko pritisak navijača učestvuje u kreiranju politike kluba u BiH?

“Onoliko koliko im klub dozvoli. Pritisak može uticati na kreiranje politike, jer je sasvim normalno da klubovi da velikom bazom navijača žude za uspjehom ali istovremeno strategija kluba mora biti transparentna, kako bi navijači znali šta je cilj. Pritisak navijača je dobrodošao kao korektivni faktor, kako bi Upravu nekog kluba držao budnom, ali mnogo toga zavisi od financijske moći kluba, tako da na kreiranje politike kluba, ponajviše zavisi od finansija.”

Da li je Sarajevo imalo najbolje rezultate kada je imalo najviše novca u proračunu predviđenog za igrački kadar i da li je to najveći i jedini uslov za uspjeh?

"Sarajevo je osvojilo duplu krunu bez da je to bio primarni cilj. Gospodin Tan je tražio da rezultat bude što bolji, ali da u timu mora biti igrača iz Akademije. To je strategija o kojoj sam govorila. Uspjeli smo da kombinujemo mlade igrače sa iskusnijima i desilo se da su “akademci” dobili više od 11.000 minuta na terenu. Tadašnja ekipa nije bila najskuplja, ali je bila ekipa koja je imala kontinuitet i to je jedan od razloga našeg uspjeha. Niko se nije izdvajao, bili su odlična družina."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, da li je bilo ponuda za tvoj angažman u inostranstvu. Zašto BiH, a ne inostranstvo?

"Imala sam ponude da budem direktor kluba iz Lige 2 Engleske i prethodno iz Championshipa, ali ostala sam u Bosni i Hercegovini, jer imam ogromnu želju da pokušam poboljšati situaciju kada je u pitanju fudbal u Bosni i Hercegovini. Spremna sam za takav izazov, moj san je bio da budem ovdje i prije nego što sam stigla u FK Sarajevo".

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

VenamaHrabrih
Poštovana Sabrina; podržavao sam tvoj angažman i rad u FK Sarajevo. Mišljah da si obrazovana i sposobna, te osoba koja je na pravom mjestu u pravo vrijeme. Najviše sam te podržavao baš zato što si žena, jer kao takva, uz sve gore pobrojano, smatrao da sam da si ti onaj zamajac koji nedostaje FKS. Branio te kad su te ad hominem napadali i optuživali. Neka sam i opet bih. Onda sam se malo raspitao o tvojim završenim školama i uvidio da su to tvornice diploma na nivou čitlučkih i kiseljačkih univerzi. Što se tiče obrazovanja i sposobnosti, ti si velika prevara i ne zaslužuješ biti više od šalterske službenice u lokalnoj opštini. Želim vjerovati da nisi platila 50BAM za ovaj afirmativni intervju.
11 5
user1659354598
Ma mozemo mi pricati i pisati sta hocemo ova zena ima rezultate iza sebe,a mi po tastaturama mozemo naglabati o svemu a pojma nemamo o mnogim stvarima,zena je borac i svaka joj cast,mnogi se trebaju zapitati sta su uradili u zivotu a onda komentarisati druge,svu srecu zelim ovoj hrabroj djevojci
9 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi