Salah bilježi najveći skok vrijednosti, Milinković-Savić vrijedniji 40.7 miliona nego jesenas

Novo istraživanje CIES-ovog Fudbalskog opservatorija

Salah bilježi najveći skok vrijednosti, Milinković-Savić vrijedniji 40.7 miliona nego jesenas

Istraživačka grupa "Fudbalski opservatorij" uglednog Internacionalnog centra za sportske studije (CIES) smještenog u Švicarskoj objavila je rezultate svog najnovijeg istraživanja.

Ovaj put se Fudbalski opservatorij bavio najvećim uvećanjima vrijednosti (u novcu) fubalera u tzv. ligama petice, kada je period od proteklih šest mjeseci u pitanju.

Najveći porast vrijednosti zabilježio je sjajni fudbaler Liverpoola Mohammed Salah čija je vrijednost porasla za 74.7 miliona eura, te ona sada iznosi 162.8 miliona eura što je gotovo duplo više nego što je to bio slučaj u septembru prošle godine (88.1 milion eura).

Ogroman skok vrijednost zabilježio je i golman Manchester Cityja Ederson, koji je prošlog ljeta stigao na Etihad iz redova Benfice. Njegova vrijednost je porasla za 74.4 miliona eura, pa sada iznosi 98.7 miliona eura.

U Top 5 ovog istraživanja se nalaze još dva fudbalera Manchester Cityja, Leroy Sane i Gabriel Jesus. Sane je zauzeo 3. poziciju, a on je u odnosu na septembar prošle godine vrijedniji za 63 miliona eura, tako da vrijedi 151.2 miliona eura. Gabriel Jesus je, sa druge strane, zauzeo peto mjesto sa "skokom" vrijednosti u iznosu od 53.1 milion eura. Između njih dvojice se smjestio mladi fudbaler PSG-a Kylian Mbappe koji sada vrijedi 54.7 miliona eura više u odnosu na septembar prošle godine. Supertalentovani Francuz tako sada vrijedi 188.5 miliona eura.

Fudbalera iz BiH nema u Top 50 ovog istraživanja,a region "predstavljaju" dva Srbijanca. Nemanja Matić (24. mjesto) sada vrijedi 60.3 miliona eura, što je 29.5 miliona više nego prošle jeseni.

Veliki porast vrijednosti ostvario je i fudbaler Lazija Sergej Milinković-Savić. On se našao na devetom mjestu ove liste, a njegova vrijednost je porasla za 40.7 miliona eura, te u odnosnu na 29.8 miliona od proteklog septembra danas vrijedi 70.5 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi