Salihović ispravio "grešku" iz prošlog kola, Višća briljirao

Učinak Zmajeva

Salihović ispravio "grešku" iz prošlog kola, Višća briljirao

Proteklog vikenda odigrana su dva "bh. derbija" u Bundesligi, a najučinkovitiji od svih reprezentativac sa posljednjeg spiska za prijateljsku utakmicu sa selekcijom Egipta bio je Edin Višća koji je postigao jedan gol i upisao dvije asistencije u pobjedi Istanbul BB-a od  3:1.

Asmir Begović nije uspio sačuvati svoj gol u okviru 31. kola engleskog Premiershipa na gostovanju kod Aston Ville, a već u 5. minuti susreta zatresla se mreža iza gola reprezentativnog golmana BiH. Ipak, u nastavku je Stoke u odličnoj partiji preokrenuo rezultat i slavio sa zasluženih 4:1. 

Reprezentativni napadač BiH Edin Džeko nije dobio priliku za igru u susretu u kojem je njegov Manchester City sa 5:0 na Etihadu savladao Fulhama. Dijamant tako nije zaigrao protiv ekipe koju sada vodi Felix Magath, trener pod čijim vodstvom je Džeko sa Wolfsburgom osvojio šampionsku titulu u Bundesligi.

Kada je riječ o učinku Zmajeva Bundeslige, na najbolji mogući način 26. kolo otvorio je Mensur Mujdža. Desni bek našeg nacionalnog tima odigrao je svih 90 minuta u domaćoj pobjedi svog Freiburga od 3:1 nad Werderom.

Da je Vedad Ibišević taličan za ekipom Stuttgarta dokazao je i duel sa HSV-om. Nakon odrađenih pet utakmica suspenzije napadač Švaba se vratio u tim. Iako nije bio strijelac, svih 90 minuta bio je prijetnja po gol gostiju iz Hamburga. Na kraju su Crveni slavili sa minimalnih 1:0 u borbi za opstanak u društvu najboljih njemačkih klubova. 

Kako sada stvari stoje u tom društvu teško da će naredne sezone biti Eintracht Braunschweig koji je proteklog vikenda poražen na gostovanju kod Schalkea. U prvom "bh. derbiju" zasluženo je sa 3:1 slavila ekipa Seada Kolašinca protiv sastava Ermina Bičakčića. Dvojica naših defanzivaca odigrala su cijeli meč, a iako je zaradio žuti karton u finišu prvog poluvremena više razloga za zadovoljstvo imao je najmlađi član Sušićevog tima.

Drugi duel dvojice reprezentativaca BiH odigran je u Leverkusenu. Hoffenheim je na gostovanju Bayera poveo nakon Panenke Sejada Salihovića. Sejo je demonstrirao svoje majstorstvo nakon što se poslije promašenog jedanaesterca u prošlom kolu našao na udaru kritika. Apotekari su do izjednačenja stigli u 38. minuti nakon asistencije Emira Spahića za Kiesslinga. U utakmici u kojoj je na kraju trijumfovao TSG sa 3:2 Spahić je u odbrani domaćih igrao 90 minuta, dok je Salihović izašao iz igre u 65. minuti zbog povrede.

MMIEMaXA96K

Dobar rezultat ovog vikenda napravio je i Aalen u okviru 2. Bundeslige. Ekipa našeg golmana Jasmina Fejzića remizirala je na gostovanju kod lidera Kolna, a bh. reprezentativac sačuvao je svoju mrežu i svom timu donio vrijedan bod.

Senad Lulić je u remiju svog Lazija sa Milanom (1:1), u jednom od derbija 29. kola italijanske Serie A, u igru ušao u 54. minuti, a bez nekog posebnog učinka odigrao je drugo poluvrijeme, te je deset minuta prije kraja susreta zaradio žuti karton. Uspješniji od Lulića ovoga vikenda bio je fudbaler Rome Miralem Pjanić. Veznjak našeg nacionalnog tima proveo je svih 90 minuta u sastavu Vučice koja je sa 2:0 slavila na gostovanju kod Chieva.

Zvjezdan Misimović nakon gola u prošlom kolu kineske Super lige, ovoga je vikenda upisao asistenciju za prvi gol u pobjedi svog Guizhou Renhea od 2:1 na gostovanju kod Liaoninga. Miske je zamijenjen u 86. minuti, a njegov tim nakon tri odigrana kola zauzima drugu poziciju na tabeli sa istim brojem bodova kao i lider Shanghai SIPG.

Izet Hajrović je u revanšu susretu osmine finala Lige šmampiona protiv Chelsea na travnjaku Stamford Bridgea proveo posljednjih 13 minuta, dok je u iznenađujućem domaćem porazu Galate od Kayserispora odigrao 66 minuta.

Elazigspor je poražen na gostovanju kod Genclerbirligija sa 3:1, a cijeli meč odigrao je Ognjen Vranješ, čiji tim je ovim porazom dospio u nezavidnu poziciju na tabeli. Gaziantepspor našeg Harisa Medunjanina je večeras od 19 sati domaćin velikom Fenerbahceu u posljednjem susretu 26. kola turske Super lige.

Edin Višća je u pobjedi svog kluba protiv Linyitspora 3:1 odigrao 80 minuta i bio je strijelac vodećeg gola u 5. minuti utakmice, dok je asistirao za ostala dva pogotka, što ga čini najučinkovitijim Zmajem proteklog vikenda.

Nakon dugo vremena trijumf je u prvenstvenoj utakmici upisao Sturm iz Graza. Tim Anela Hadžića na domaćem terenu porazio je posljednjeplasirani tim Innsbrucka rezultatom 3:1, a novopečeni reprezentativac odigrao je cijeli susret protiv tima iz grada u kojem je debitovao u reprezenativnom dresu BiH.

Prvenstvo u Belgiji je završeno, makar onaj "regularni" dio, a ovoga vikenda bila je pauza. Gent Ervina Zukanovića nije uspio izboriti play-off1, pa će se grupi A u play-offa2 boriti za nastup u Evropi naredne sezone.

Metalurg Donetsk bio je prejak za Zoryju Tonija Šunjića u meču 19. kola Premier lige Ukrajine. Gosti iz Donetska protutnjali su kroz Lugansk pobijedivši rezultatom 4:0, a bh. defanzivac odigrao je 70 minuta. 

Posljednji sudijski zvižduk u porazu u velikom derbiju HNL-a od Dinama rezultatom 2:0 na travnjaku Poljuda nisu dočekali bh. reprezentativci. Avdiju Vršajevića u 59. minuti zamijenio je Bencun, dok je umjesto Tine Sušić petnaest minuta prije kraja meča u igru ušao Iluridze. U sastavu Rijeke koja je pobjedo od 3:0 na gostovanju u Koprivnici kod Slaven Belupa izbila na drugu poziciju HNL-a nije bilo povrijeđenog Zorana Kvržića.

Lošom intervencijom Asmir Avdukić je u jednom od derbija 23. kola BH Telecom Premijer lige između Zrinjskog i Borca "počastio" Mostarce koji su iskoristi poklon, te golom za 2:1 riješili pitanje pobjednika. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije