Salihović: Pjanić ne igra? Uh, to nam nije trebalo
Foto: EPA

Bh. reprezentativac iz Njemačke za SportSport.ba

Salihović: Pjanić ne igra? Uh, to nam nije trebalo

Na popis za predstojeće dvije kvalifikacijske utakmice protiv Belgije i Estonije, koje su biti ili ne biti za naš nacionalni tim, selektor Mehmed Baždarević je odlučio da pozove Sejada Salihovića (32). 

Još prije godinu dana reprezentacija je za iskusnog Salihovića djelovala tako daleko i nedostižno,  upao je u period u kojem su se nizali pehovi, međutim nakon 'avantura' u Kini i Švicarskoj je izašao jači i vratio se na velika vrata bundesligaške scene. Nastupi za HSV rezultirali su time da mu selektor Baždarević pruži ruku povjerenja pred utakmice sa Belgijom i Estonijom.

"Nisam se puno nadao pozivu, ali znao sam da će doći ukoliko budem ponovo onaj stari. Još dok sam bio u Švicarskoj govorio sam da nisam završio svoju priču u reprezentaciji, tako da sam sretan što sam ponovo tu i naravno dugujem zahvalu selektoru Baždareviću. On mi je dao do znanja da mi je put otvoren ako se vratim na najviši nivo i počnem igrati. Odličan je osjećaj, to ne krijem, jer nema ništa ljepše nego igrati za svoju zemlju", kazao je Salihović na početku razgovora SportSport.ba. 

Računica za reprezentaciju BiH je jasna, moramo pobijediti Belgijance, a potom i Estonce želimo li u baraž. 

"Nema se tu šta puno govoriti. Jasno nam je šta moramo uraditi ako želimo ispuniti cilj. Najvažnije je da se igrači dobro spreme i da budemo svi zajedno, a ne da pojedinac sam nešto radi. Dakle, samo zajedništvom se možemo nadati nečemu. Ja vjerujem da uz podršku naših navijača možemo dođi do pobjede protiv Belgije, a potom i Estonije, iako sam svjestan da to neće biti nimalo lako."

Podsjetili smo Salihovića da protiv Belgije neće nastupiti Miralem Pjanić.

"Čitao sam da se povrijedio, ali ne znam koliko je povreda ozbiljna. Definitivno ne igra? Uh, pa to je šteta velika. Takve vijesti nam sigurno nisu trebale. Svi znamo kakav je igrač i sigurno će nam nedostajati mnogo."

U odličnoj formi

Salihović je prije nego što je došao u HSV trenirao sa Hoffenheimom, prvo s rezervama, a onda i s prvim timom. Očekivalo se da će ponovo zaigrati za bivši klub, no, to se nije dogodilo. 

"Zahvalan sam što mi je Hoffenheim pružio priliku da treniram i da se vratim u formu, to mi je mnogo pomoglo. Postojala je opcija i da ostanem u Hoffenheimu, ali onda sam dobio poziv iz HSV-a i odlučio sam da ga prihvatim. Sve se brzo odigralo. Došao sam u veliki klub i želim pomoći ekipi", dodao je.

Od dolaska Salihović je nastupio u sve tri ligaške utakmice za novi klub. Jednom je ulazio s klupe, dok je dva puta bio starter. 

"Iskreno, nisam očekivao da ću ovako brzo dobiti šansu da igram, ali trener je tako odlučio. Na treninzima je vidio da sam spreman, da dobro radim i procijenio je da trebam igrati od prve minute. Zadovoljan sam s onim što sam pokazao, no ja sam takav čovjek da uvijek smatram da može bolje."

Cilj HSV-a je opstanak

S druge strane, Salihovićevom HSV-u ne ide baš najbolje. Klub se nakon četiri vezana poraza nalazi na 15. mjestu Bundeslige. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Sa rezultatima ne možemo biti nikako zadovoljni. Doduše, i raspored nam je bio težak, igrali smo protiv veoma jakih klubova. Ipak, uvjeren sam da ovaj tim ima kvalitet i da će ubrzo doći bodovi. Naš primarni cilj u ovoj sezoni je da izborimo opstanak", istakao je na kraju Salihović. 

Salihović je posljednji put u reprezentaciji bio 2015. godine, a za reprezentaciju je upisao 47 nastupa i postigao četiri pogotka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi