Bivši igrač Željezničara dodatno 'podigao' Santosa: "Voli da radi, karakter je, teži ka savršenstvu"

Samir Mekić govorio i o budućnosti Brazilca na Grbavici, a dotakao se i Dženana Haračića

Bivši igrač Željezničara dodatno 'podigao' Santosa: "Voli da radi, karakter je, teži ka savršenstvu" · Intervju

S. Mlaćo
Simpatični Brazilac Clerismario Santos Rodrigues obilježio je veoma kvalitetnu sezonu Željezničara. Plavi su na kraju završili na trećem mjestu i izborili su plasman u Evropu, a Santos je sve krunisao jučer sa dva pogotka na Tušnju u pobjedi 2:1.

Brzo je Brazilac postao ljubimac navijača Željezničara, a ove sezone upisao je 30 nastupa uz osam pogodaka i pet asistencija.

Na terenu je nezaustavljiv za protivnike, ne biraju se načini da ga zaustave, a i van teren Brazilac je sjajan. Navijači Željezničara ga vole i poštuju, a Brazilac je na 'zemlji'.

Već par mjeseci trenira i privatno, a sva kako bi dodatno napredovao. U rukama je Samir Mekića, nekadašnjeg nogometaša Željezničara, kasnije i uspješnog trenera u Omladinskom pogonu Željezničara, Olimpika...

Mekić je za SportSport.ba otvoreno govorio o radu sa Santosom koji ga je oduševio. Brazilac ima tek 21. godinu.

“S njim sam počeo raditi u januaru. Momak je veliki profesionalac, vrijedan je i radan. Nije 'umišljen', želi da uči, želi da napreduje. 'Prima' svaku informaciju, teži ka savršenstvu. On je strahovito brz, eksplozivan je, ima dobru skočnost, a kada smo počeli raditi imao je taj problem završnice. On zna postići gol, ulazi u šanse, ali prvo rješenje mu je bilo da igra za ekipu i da samo dodaje, to jest asistira.

Oglasi

Najviše smo radili na tome. Uspio sam promijeniti to da u prvom prijemu gleda ka golu. Prvi dodir mu je prijem, a drugi šut ka golu. Imao je puno driblinga, rijetko se odlučivao na udarac, iako ima precizan udarac. Težio je uvijek asistenciji...

Rekao sam mu da je to dobro za ekipu, ali da i on mora postizati golove. Napadač se najviše cijeni prema golovima, to je tako. Dečko je karakter, radan je. Znao je doći i po četiri puta sedmično i pored treninga sa Željom. Nisu to treninzi da ga umaram, već pokazni, ono gdje se ispravlja ono što se 'fuli'. Sto puta smo ponavljali ulazak sa desne strane ili lijeve, te 'gađanje' kontra ugla. Fino me prihvatio,  a to je veoma bitno“, priča Mekić o Santosu.

Opis nije dostupan.

Istovremeno je radio sa još jednim prvotimcem Željezničara. Radi se o napadaču Dženanu Haračiću koji je u završnici sezone šansu dobijao sa klupe, ali svaki put opravdao očekivanja i dobijao pohvale.

“Dečko je skoro bio otpisan, to vi znate i bolje od mene. Isto je vrijedan i karakteran, svaki put kada je ušao u igru napravio je nešto. Protiv Posušja mu je poništen i čist pogodak, strahovito je napredovao u posljednje vrijeme. Željo ga treba zadržati“.

Oglasi

Ponovo smo se vratili na Santosa koji će prema svemu sudeći i napustiti Grbavicu, iako su mu navijači Željezničara i sinoć skandirali da ostane bar još jednu sezonu.

“On je dao najvažnije golove. Prednost mu je i to što odlično priča naš jezik, 'pitom' je, voli svoj narod i svoju zemlju, ali voli i našu zemlju, naš grad... Veoma je popularan, nikada nisam vidio da je neko toliko popularan. Ko god nas sretne bilo gdje, staro ili mlado, svi ga zovu, slikaju se sa njim, a on uvijek nađe za sviju vremena.

Što se tiče budućnosti u Željezničaru, mislim da je već bivši. Mislim da je sazrio i da treba da ide, da dodatno napreduje. Treba se i on zahvaliti Želji, teško je dobiti priliku da igrate za Želju, a uz stranac si. Neko mu je vjerovao, doveo ga, ali on je to na terenu vratio, kao i Amoah. Na svakoj utakmici su išli maksimalno... Dobijao je žestoke udarce, bilo je strašno nekada vidjeti njegove noge, ali on dođe, šuti i radi, želi da uspije. On voli trenirati, hiljadu puta ponovi jednu stvar. Sam sebe tjera i znao sam da će uspjeti. Sigurno da ima ponuda, ali neću o tome, neću ni kada sjedimo i pričamo. Želim mu da ode negdje gdje će igrati, jer to najbitnije. Svojim igrama će napraviti još više, izgradit se dodatno, ali uvijek je najbitnije da igraš“.

Prešli smo na samog Mekića koji sve više radi sa nogometašima. Mnogi ga kontaktiraju, na lijepom je glasu i sretan je zbog toga.

Oglasi

Iza sebe ima bogato iskustvo, kao igrač, ali i kao trener, posebno u radu sa mladim selekcijama.

“Radim individualne treninge, a uskoro ću postati vlasnik UEFA Pro licence. Nadam se da ću se brzo okušati u nekom klubu, ali da to bude ozbiljan klub, sa ciljem i planom. Vjerujem da ću prvu priliku iskoristiti, vjerujem u sebe. Bio sam vezni igrač, pravio sam igru, čitav život sam bio taj 'playmaker', igra je zavisila od mene.

Što se tiče individualnih treninga, sve više se igrača javlja, mogu da biram. Zovu i igrači iz inostranstva koji će doći na pauzi ovdje, a mnogo je i mladih igrača“, rekao je Mekić.

Osam godina je Mekić radio u Omladinskom pogonu FK Željezničar i svaki put bio prvak. Selekcije su se mijenjale, a trofej je uvijek bio u njegoim rukama. Radio je i u FK Olimpik, uveo je juniore u Premijer ligu, te bio na sjajnom petom mjestu u Omladinskoj Premijer ligi.

Tada je veliki broj nogometaša dobio šansu u prvom timu Olimpika, no ovaj klub se kasnije ugasio.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Oni koji ga dobro poznaju znaju da je na Grbavicu u omladinske selekcije doveo Marina Galića, Kenana Delića, Kemala Mujarića....

 Na Grbavici su tada gotovo sve omladinske selekcije znale samo za prvo, eventualno drugo mjesto. Danas je druga priča, ali očekivati je i već ovog ljeta promjene u Omladinskom pogonu kluba sa Grbavice.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Skender
Treba otici u FK Sarajevo, ako misli da napreduje i da kasnije ode u neki veliki kllub.
1 3
nakopitam
Hahahahahahahahahahahahahhahh
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi