Samo je Vatikan manji od njih, ali od njih mogu da uče i Real, Barca, Bayern...

Monacova zarada svake godine je sve veća

Samo je Vatikan manji od njih, ali od njih mogu da uče i Real, Barca, Bayern...

E. Škorić

Monaco je posebno mjesto. Ne samo zato što je to suverena zemlja na francuskoj obali ili zato što je najmanja država na svijetu poslije Vatikana, već je postao i nogometna, ali i ekonomska sila.

U sezoni 2011/12 Monaco je bio drugoligaš, ali dolazak ruskog milijardera Dmitrija Rybolovljeva značio je početak neke nove ere u kneževini. Prinčevi su se brzo vratili u Ligu 1, a onda je krenuo potpuni remont ekipe.

U ljeto 2013. godine uloženo je 150 miliona, dovedeni su igrači poput Moutinha, Jamesa, Falcaa, a godinu dana kasnije počela je rasprodaja igrača, odnosno počeo je proces zarađivanja ogromnog novca.

James je otišao u Real za 75 miliona, otišle su i druge zvijezde, a Monaco je nastavio da kupuje kvalitetne igrače koji su imali potencijal, a koji bi kasnije ponovo bili prodani za pet ili šest puta veći iznos.

Onda su u ljeto 2014. došli Bakayoko, Bernardo Silva, Fabinho... U isto vrijeme su ojačavali svoju akademiju iz koje će kasnije izaći Anthony Martial i Kylian Mbappe. Kasnije je Monaco osvojio titulu, igrao značajnu ulogu i u Ligi prvaka, a uz sve to konstantno je zarađivao stotine miliona eura.

U sezoni 2014/15 Monaco je zaradio 89,12 miliona eura, pa je godinu dana kasnije zaradio čak 185,15 miliona eura. U sezoni 2016/17 tek 18,20 miliona, ali onda povratak u nebeske visine uspješnog poslovanja, pošto je u sezoni 2017/18 zarađeno 199,50 miliona eura, da bi ovog ljeta klub inkasirao oko 390 miliona eura, što je usput rekord.

Zadnjih godina Monaco je prodao Mbappea (180 miliona eura), Jamesa (75), Lemara (70), Martiala (60), Mendyja (57,50), Bernarda Silvu (50), Fabinha (45), Bakayoka (40), Keitu Baldea (37) i Kondogbiju (36).

U međuvremenu je Monaco doveo neke mlade i perspektivne igrače poput Golovinja iz CSKA i naravno uradit će sve da iste za godinu-dvije proda za nekoliko puta veći iznos.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Uz sve to će Monaco igrati u vrhu francuskog nogometa, borit će se za titulu, a klupska kasa će bivati svakim danom sve teža i teža. Ako neko danas zna kako da zaradi novac, onda je to vodstvo Monaca.

Uostalom, nisu džaba kneževina i mjesto u kojem borave samo bogataši i životni sretnici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije