Samo jednom i nikad više: Prošle 22 godine od "nemogućeg gola" Roberta Carlosa

Ni sam ne zna kako je uspio

Samo jednom i nikad više: Prošle 22 godine od "nemogućeg gola" Roberta Carlosa

Edmir Škorić

Legendarni brazilski bek Roberto Carlos oduvijek je važio za velikog majstora slobodnih udaraca.

Carlosova ljevica jedna je od najpoznatijih u nogometnoj historiji, a kroz karijeru je ovaj omaleni lijevi bek postigao veliki broj spektakularnih golova.

Jedan od najljepših golova postigao je na današnji dan 1997. godine protiv Francuske.

Taj gol u remiju Brazila i Francuske u utakmici na Tournoi de France prepričava se i dan danas i jedan je od najpoznatijih golova i vjerovatno najslavniji gol iz slobodnjaka.

Iako je od gola bio udaljen više od 35 metara, ispred sebe imao živi zid od četiri igrača, a na golu Fabiana Bartheza, jednog od najboljih svjetskih golmana, brazilski reprezentativac je uspio da zabije.

Prozvan je "nemogućim golom". Zbog izvedbe, realizacije, neodbranjivosti, ali i neobjašnjivosti kako je uopće takvo nešto bilo moguće.

"Nikada to nisam pokušao ponoviti, jer sam znao da mi ne bi uspjelo. Nekome će u budućnosti uspjeti. Meni je satisfakcija što sam bio prvi", rekao je Roberto Carlos.

Toliko dobar pogodak je užitak i danas gledati, nakon čitave 22 godine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi