Kobno finale Lige prvaka: Samoubistvo dva navijača Liverpoola, aktivirale se stare traume
Foto: Ilustracija - EPA

Tek se pojavila informacija

Kobno finale Lige prvaka: Samoubistvo dva navijača Liverpoola, aktivirale se stare traume

Eldar Ganibegović

Real Madrid je u ovogodišnjem finalu Lige prvaka u Parizu savladao Liverpool i okitio se titulom prvaka Evrope.

Finale je to koje je obilježila katastrofalna organizacija zbog koje je finale kasnilo čak skoro 40 minuta.

Navijači Liverpoola bili su nekoliko desetaka minuta zadržani pred vratima stadiona jer je bilo problema s ulaznicama koje nisu očitavane na okretnicama. Situacija je dovela do stvaranja incidenata, koji su obilježili dvojicu navijača.

Dvojica navijača počinila su samoubojstvo, a L'Equipe piše kako je to izravno povezano s incidentima u Parizu, jer su navijači bili prisutni i 15. aprila 1989. tragediji na Hillsboroughu, kada je na utakmici između Liverpoola i Nottingham Forresta, stampedo ostavio 96 mrtvih i još 766 povrijeđenih. 

Tako se ponovno aktivirala trauma koju su doživjeli dvoje preživjelih tragedije na Hillsboroughu kada su vidjeli šta se događa u Parizu. Jedan od navijača počinio je samoubistvo sedam dana nakon finala Lige prvaka, a drugi prije samo nekoliko dana.

"Ne mogu iznositi puno detalja o dva samoubistva jer su istrage u tijeku. Mogu samo reći da se prvo dogodilo otprilike sedam dana nakon finala, a drugo prošle sedmice.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Žrtve su bile u dobi od 52 i 63 godine i nema sumnje da su pribjegle ovoj gesti zbog posljednjeg finala Lige prvaka, što ih je natjeralo da ponovno prožive dramu iz 1989. godine, za koju su mislili da su je preboljeli", rekao je Peter Scarfe, predsjednik Hillsboroughove udruge preživjelih.

Dvojica navijača koji su počinili samoubistvo nisu jedini koji su bili prisutni i na Hillsboroughu i na finalu u Parizu. Kako prenosi španski AS, 11 navijača je na terapiji, a troškove snosi Udruga preživjelih Hillsborougha.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

durgutajdin
Najlicemjerniji i najgluplji su navijači Looserpula
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi