Šampion koji nikad nije igrao Bundesligu protiv bogataša kojem nikako ne ide

Razigravanje za Bundesligu

Šampion koji nikad nije igrao Bundesligu protiv bogataša kojem nikako ne ide

M. Šljivak

Grad kojeg čitav svijet poznaje po rukometu Kiel od naredne sezone bi mogao imati fudbalskog Bundesligaša.

Ekipa Holstein Kiela večeras će protiv Wolfsburga odigrati prvi meč doigravanja za plasman u društvo najboljih timova Njemačke gdje nisu nikada igrali.

Istina, Kiel ima jednu titulu šampiona. Bilo je to davne 1912. godine kada su odigrali ukupno tri meča nakon kojih su došli do naslova prvaka, ali od 1963. godine i stvaranja Bundeslige u njoj nisu igrali.

Kiel je većinom igrao po nižim rangovima njemačkog fudbala, od amatera pa do 3. Bundeslige. Prije tri godine su imali šansu da se vrate u Cvajtu, ali su izgubili od Minhena 1860.

Ipak, prošle godine su uspjeli. Nakon 36 godina ponovo su igrali Drugu Bundesligu i odmah su napravili čudo. Do nekoliko kola prije kraja bili su kandidati za direktan plasman u društvo najboljih, ali su na kraju Fortuna i Nurnberg bili uspješniji.

Interesantno je da Kiel igra na stadionu kapaciteta 15.000 gledalaca i ako se plasiraju u Bundesligu vjerovatno će morati da traže drugi dom za igranje.

Sa druge strane Wolfsburg je već godinama u padu. Od šampionske titule 2009. godine imali su još dvije odlične sezone, jednom su bili viceprvaci, drugi put su bili peti, ali u posljednje dvije godine vode žestoku bitku za opstanak.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Vukovi su se spasili u prošlogodišnjem doigravanju kada su pobijedili Heidenheim. Sada je na redu još jedna velika borba i sigurno je da im Kiel neće biti lagan zalogaj, posebno kada se zna kako je Wolfsburg igrao tokom sezone.

Iako Wolfsburg ima dovoljno novca za sastavljanje respektabilnog tima, to im je uzalud, jer rezultati nisu na nivou ulaganja i pred njima je bitka za opstanak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi