Utučeni Jahić ne može da prežali Bouba Diopa: Zajedno smo ručali, večerali, provodili vrijeme...

Sa legendarnim Senegalcem dijelio svlačionicu dvije godine

Utučeni Jahić ne može da prežali Bouba Diopa: Zajedno smo ručali, večerali, provodili vrijeme... · Intervju

S. Mlaćo

Jučer je u 43. godini života preminuo legendarni Senegalac Papa Bouba Diop.

Diop je ljubiteljima nogometa ostao u pamćenju  kada je reprezentaciju Senegala odveo svojim golom do pobjede nad Francuskom (1:0) na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Nastupao je u Engleskoj, Francuskoj, Švicarskoj, te Grčkoj. Karijeru je završio u Birmingham Cityju 2013. godine.

U grčkom AEK-u trenirao ga je sada već bivši selektor naše zemlje Dušan Bajević, a saigrač mu je bio bivši bh. reprezentativac Sanel Jahić. Jahića je potresla informacija od smrti nekadašnjeg saigrača s kojim je bio veoma blizak. Bili su cimeri i mnogo vremena su provodili zajedno.

"Pogodilo me... Bili smo bliski, družili smo se dvije godine u AEK-u. Ostavio je super utisak na mene prvo kao čovjek, a kao igrač ne trebamo mi komentarisati. Dovoljno je da vidite gdje je sve igrao. Bili smo u kontaktu i poslije AEK-a, govorio mi je da je malo loš...", priča Jahić.

Prvi s lijeve strane Papa Bouba Diop, 2010. godine u dresu AEK-a prije utakmice Europske lige s Hajdukom<br />
 

Nije poznato od čega je tačno preminuo Diop, te se uskoro očekuju tačnije informacije. Jahić nam je otkrio informacije koje on zna.

"On je imao problema sa mišićima, otkazali su mu, nije mogao da se pokrene. Brzo je to uticalo na njega, nažalost je preminuo. Stvarno imam lijepo mišljenje. Bio je veliki čovjek, pomagao je ljudima i u Africi, siromašnoj djeci. Nemam riječi, tužan sam. Zajedno smo ručali, večerali, provodili vrijeme...".

Nastavlja tužnim glasom.

"Mlad, ostavlja ženu i dvoje djece. Djeca su mala, kada je bio samnom u Grčkoj imali su tri i pet godina. Ostali smo u kontaktu poslije AEK-a, dopisivali se.... On se vratio u Englesku da živi tamo sa porodicom. Počeo je radi u nogometu oko djece, ostao je u nogometu".

Sa tužne priče prešli smo na našeg sagovornika koji trenutno radi kao trener u Omladinskom pogonu FK Željezničar.

"Zadovoljan sam, imam dobru generaciju. Napravio sam dobru ekipu, svaki turnir koji smo igrali smo osvojili. Meni je cilj djecu izvesti na 10+1 te da napravimo dobru ekipu za budućnost. Sada nije toliko ni važno, igrali smo sada 7+1. Želimo formirati dobru generaciju".

Kako vidiš sebe u trenerskom poslu nakon bogate inostrane karijere?

"Na početku je bilo neobično. Igrač i trener su dva različita pojma. Nije to isto za8ista, uvjerio sam se da je velika razlika. Završio sam B licencu, idem na A, pa vidjet ćemo", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba Sanel Jahić.

Potražite više informacija na temu Super League:

Jahić je pored Željezničara nastupao u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Kipru, Škotskoj, Švicarskoj, Turskoj...

Za reprezentaciju BiH je upisao 23 zvanična nastupa uz jedan pogodak.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi