Noga mu izgleda užasno, ožiljak mu je stvorio šupljinu u zglobu, ali to ga ne spriječava da briljira

Imao je 11 operacija za dvije godine

Noga mu izgleda užasno, ožiljak mu je stvorio šupljinu u zglobu, ali to ga ne spriječava da briljira

A. Čaušević

Bio je oktobar 2016. godine. U suzama je napustio teren. Mislilo se da više nikad od tada neće zaigati fudbal. Međutim, predaje i odustajanja nije bilo. 

Voljen poštovan i cijenjen od svih fudbalskih sladokusaca pogotovo od navijača timova za koje je igrao Santi Cazorla je sigurno jedan od najtalentovanijih fudbalera svoje generacije.

Sada već 37-godišnji veznjak je prošao kroz pravi pakao kao fudbaler. Mnogo puta je otpisivan, čak je bilo upitno da li će moći i hodati, ali bi se svaki put vraćao jači nego ikad.

Pakao za sjajnog veznjaka je počeo 2013. godine u prijateljskoj utakmici Španije i Čilea. To tada je uspio sa Crvenom furijom osvojiti dva Eura, a klubovi su za njega plaćali ogroman novac.

Villarreal ga je 2011. godine prodao Malagi za 23 miliona eura, a zatim Malaga Arsenalu za 19 miliona. Iznosi koji koji su prije desetljaća predstavljali vrhunske transfere.

Majstor s loptom u nogoma, sjajan dribler i još bolji tehničar jedan od rijetkih koji igra podjednako dobro i lijevom i desnom Cazorla je bio tipičan primjer modernog veznjaka. Jednostavno mađioničar.

Oglasi

Protiv Čilea je povrijedio zglob i od tada je naučio da živi i igra s bolom. Bio je decembar 2015. godine kada je operisao ligamente u lijevom koljenu, ali je bol u zglobu ostao.

"Ako ikada uspiješ da prohodaš sa svojim sinom u bašti budi zadovoljan, govorili su mi doktori", prije nekoliko godina je kazao Cazorla što najbolje govori kroz kakvu agoniju je prolazio.

Zaigrao je protiv Ludogoretsa u oktobru 2016. u Ligi prvaka i ponov se teško povrijedio. Poslije toga je uslijedila operacija ahilove tetive. Nakon mjesec rana mu se otvorila tako da je operisan čak osam puta na istom mjestu. Ukupno 11 operacija za dvije godine. 

Santi Cazorla's tattooed skin graft - Daily Star

Interesantno da je tada na mobitelu imao i fotografiju kako može vidjeti tetivu jer bi se rana stalno otvarala i zatvarala.

Oglasi

"Doktor u Španiji je ustanovio da sam imao opasnu inekciju koja je oštetila dio kosti i izjeda ahtilovu tetivu. Falilo je osam centimetara", kazao je Cazorla prije pet godina.

Nakon niza terapija i skoro tri godine bez fudbala loptu je opet počeo šutirati 2018. godine, ali se na teren nije vratio. Tog ljeta mu je istekao i ugovor s Arsenalom. Objeručke ga je prihvatio Villarreal.

Santi Cazorla's tattooed skin graft - Daily Star

U pripremnom periodu je zaigrao nakon 636 dana i to u meču protiv Herculesa. Postepeno se vraćao i počeo je ponovo da pokazuje klasu. U drugoj sezoni u Žutoj podmornici na 35 mečeva La Lige imao je učinak od 11 golova i 10 asistencija.

Tada se čak i vratio u reprezentaciju Španije. Igrao je i nekoliko mečeva kvalifikacija za Euro, a uspio je postići i gol protiv Malte.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Na ljeto 2020. godine kada je otišao u Katar gdje je s ekipom Al-Sadda osvojio niz trofeja. I u ovoj sezoni je briljantan sa šest golova i osam asistencija u 16 utakmica. Iako ima 37 godina za njega se definitivno može reći da proživljava drugu mladost i uživa u propuštenom.

Top Komentari

user1647010875
Santi
3 0
makelele
37-godisnji Štoper?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi