Santiago Bernabeu je Barcelonin "trening centar", a statistika to najbolje dokazuje!

Dolaskom Messija sve se promijenilo

Santiago Bernabeu je Barcelonin "trening centar", a statistika to najbolje dokazuje!

Endin Čaušević

Barcelona je u subotu u jednom od najvećih derbija svijeta u gostima pobijedila Real Madrid s 1:0 i za Katalonce je ovo bila druga pobjeda u samo tri dana na Santiago Bernabeu.

Katalonski tim je u srijedu navečer slavio na Bernabeu sa 3:0 i revanš utakmici polufinala Kupa Kralja, a s osmijehom su stadion Real Madrida napustili i tri dana kasnije. Barca je u La Ligi bila bolja sa 1:0 i tako nastavila dominaciju nad kraljevskim klubom.

Po prvi put nakon 87 godina Barcelona ima više pobjeda u El Clasicu što je zaista veliki poduhvat s obzirom koliko su zaostajali prije samo desetak godina. Barcelona ima sada 96 pobjeda, dok je Real Madrid ostao na jednoj pobjedi manje.

Međutim, svima je jasno da je dominacija Barcelone u El Clasicu počela onog dana kada se pojavio Lionel Messi. Posebno to važi za Santiago Bernabeu za koji mnogi navijači Barce vole reći da je stadio na treniranje njihove ekipe.

Koliki značaj Messi ima u ovim utakmicama najbolje pokazuje statistika. Prije njegovog dolaska u Barcelonu ovaj tim je na Bernabeu od 75 utakmica dobio samo 14. Trenutno je Messi odigrao 22 El Clasica u Madridu, a Barcelona je slavila čak 12 puta u prethodnih 14 godina.

Nevjerovatno zvuči i to da je Barca na Santiago Bernabeu u prethodnih 18 utakmica pobijedila čak 11 puta, dok je Real upisao četiri pobjede, a tri meča završena su remijem.

Sve je počelo 2009. godine kada je Barca ponizila Kraljeve i pobijedila 6:2, a od tada je počela dominacija na Santiago Bernabeu što sigurno itekako boli svakog navijača ovog Real Madrida.

Treba dodati da je Messi protiv svog najvećeg rivala postigao čak 26 golova što je najviše u historiji El Clasica.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Barcelona je na dobrom putu da odbrani duplu krunu u Španiji jer su prvi na tabeli sa sedam bodova više od Atletico Madrida i čak 12 bodova više od Reala. Također, izborili su i finale Kupa Kralja gdje će igrati protiv Valencije.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FreedomBH
Rijec je ' Messi ' odkad je dos'o da se sve promjenilo. Od -21 do +1 I sta realovci nije jasno,samo istina. Morace promjenit naziv stadiona u " MESSI"?
1 2
Dino_2000
Šta možeš očekivati od novinara koji je žurnalistiku završio u Travniku. Da imaš imalo mozga znao bi da se fudbal i statistika koju ti pratiš ne gleda u zadnjih deset godina.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti