Sjećate li se Španca koji je pješke krenuo na SP u Katar? Nova godina mu nije mogla bolje početi!
Santiago Sanchez Cogedor se konačno vratio kući - najbolji mogući početak 2024. godine.

Vratio se kući

Sjećate li se Španca koji je pješke krenuo na SP u Katar? Nova godina mu nije mogla bolje početi!

Eldar Ganibegović

Svjetsko prvenstvo u Kataru održano je u novembru i decembru 2022. godine u Kataru. Jedan navijač iz Španije se pješke zaputio u ovu zemlju, no nikada tamo nije stigao jer je uhapšen u Iranu. Nova godina mu nije mogla bolje početi. 

Većini pratioca fudbala poznato je ime Santiago Sanchez Cogedor. Ne radi se ni o kakvom fudbaleru, nego o navijaču koji je pješke krenuo u Katar da prati Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

S Pirinija je njegova avantura krenula u januaru 2022. godine. Prošao je mnoge zemlje poput Francuske, Monaka, Italije, San Marina, Albanije, Grčke ili Turske. Sve dok nije stigao u Iran.

Nesretni Španac u Iranu je uhapšen. Tamošnje vlasti sumnjale su da se radi o špijunu, nakon čega je proveo čak 15 mjeseci u iranskom zatvoru.

Santiago Sanchez Cogedor i najbolji novogodišnji poklon

Sigurno da Novu godinu nije mogao bolje proslaviti. Španski fanatik pušten je na slobodu 31. decembra 2023. godine, a novogodišnju noć proveo je sa španskim veleposlanikom i njegovom porodicom u Iranu.

Ambasada Španije u Iranu prošle sedmice je objavila da će on biti pušten. 

Španac se prisjetio kako mu je veleposlanik savjetovao da se ne vraća u Iran. Podvukao mu je da je s tim ljudima jako teško pregovarati i da treba biti sretan što je na slobodi.

Oglasi

Cogedoru je čak prijetila i smrtna kazna. Po povratku u Madrid, nije htio da priča previše detalja. Jasno je da je iza njega najgorih 15 mjeseci u životu. 

Njegovo hapšenje  uslijedilo je u toku protesta u Iranu nakon smrti mlade žene, Mahse Amini. Zapravo, hapštenje Španjolca bilo je rezultat posjeta mezaru mlade žene. Otišao je na ovo mjesto u pratnji Iranaca koje je upoznao tijekom svog putovanja.

"Moj sin je imao kontakt s njima kada je stigao u Iran. I taj kontakt je izgleda protivnik režima. Uhvatio ga je, prevario i odveo na mezar da ga slika kao stranca i da to objavi na društvenim mrežama", objasnila je majka nesretnog Španca. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ono što je najbitnije jeste to da je Cogedor konačno ponovo u Madridu i kod svoje kuće. Iz Madrida je otišao 8. januara 2022. godine i ni slutio nije da će se vratiti skoro za pune dvije godine. Umjesto Svjetskog prvenstva i Katara, bio je u zatvoru u Iranu, no nakon svega može da bude sretan što je uopšte živ. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi