Druga najskuplja utakmica u historiji bh. fudbala!

Sarajevo na korak od grupne faze

Druga najskuplja utakmica u historiji bh. fudbala!

A. Čaušević

Sarajevo će za nekoliko sati imati priliku da ostvari historijski plasman u grupnu fazu Europa lige. Protivnik bh. šampiona na Bilinom polju bit će Celtic.

Od posljdnjeg okršaja ova dva kluba u oba tabora došlo je do određenih igračkih promjena, ali suština se nije promijenila, kako Sarajevo tako je i Celtic ponovo postao prvak.

Večerašnja utakmica na zeničkom hramu fudbala bit će druga najskuplja u historiji bh. fudbala jer Bordo klub ima ogromnu priliku da zaradi silan novac.

U slučaju pobjede i prolaska u grupnu fazu Sarajevo će za taj uspjeh kao učesnik grupne faze dobiti 2.920.000 eura.

Primjera radi to je duplo više novca nego za sezonu 2014/2015 klada je Sarajevo također igralo play-off Europa lige. Tada je uspješnija bila Borrusija Moenchengladbach, a nagrada za plasman u grupnu fazu iznosila je 1.3 miliona eura.

Inače, najskuplju utakmicu, odnosno najskuplji dvomeč u historiji bh. fudbala igralo je upravo Sarajevo i to u sezoni 2007/2008.

Tada je Bordo klub kao bh. šampion dogurao do trećeg pretkola Lige prvaka. U slučaju da se Sarajevo plasiralo u grupnu fazu Lige prvaka inkasiralo bi u tadašnje vrijeme nevjerovatna 3 miliona eura, ali je Dynamo Kiev tada bio bolji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Koliko se u međuvremenu povećao nagradni fond u UEFA-inim klupskim takmičenjima najbolje govori podatak da sada plasman u grupnu fazu Lige prvaka vrijedi čak 15 miliona eura.

Podsjećanja radi, od dosadašnjih nastupa u Evropi ove sezone Sarajevo je već zaradilo 1.5 miliona eura. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BHNACIONALISTA
Iako sam navijač Želje od srca zelim Sarajevu da izbori grupnu fazu večeras ako Bog da
10 1
X_BoSniaN_BuLL_x
Samo hrabro, i oni su od mesa i krvi, hajmoo SARAJVOOO
8 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi