Sarajevo će sutra igrati na kontroverznom stadionu

Historija "Citta del Tricolorea" i šta je uopće MAPEI

Sarajevo će sutra igrati na kontroverznom stadionu

Fudbaleri Sarajeva sutra će odigrati prvu utakmicu drugog pretkola Evropske lige protiv Atalante, ali ne u Bargamu već u Reggio Emiliji gradu zaboravljene Reggiane.

Poprište utakmice je stadion "Citta del Tricolore" odnosno MAPEI.

Italijani ne bi bili to što jesu da u sve ne ubace određeni začin. Kod njih su uvijek neke nejasnoće i svako malo neki show program. To su naprosto oni, pa je i slučaj sa stadionom u Reggio Emiliji vrlo zanimljiv i kontroverzan.

Reggiana je klub koji se takmičio u zlatno doba italijanske Serije A, a potreba za stadionom rodila se kada je ovaj klub prvi put izborio društvo najboljih, 1993.

Klub je prodavao višegodišnje sezonske ulaznice kako bi namakao novac za izgradnju stadiona koji bi bio u njihovom vlasništvu. Stadion je otvoren 1995. rasprodanom utakmicom između domaćina i Juventusa. Nakon što se Reggiana raspala i ponovo "sastavila" (2005.) klub je izgubio vlasništvo, a ono je pripalo Sudu u Reggio Emiliji.

Rekonstituirana Reggiana igrala je svoje utakmice na njemu, tu se nalaze njihove prostorije i muzej kluba (na "glavnoj" tribini). Istovremeno između tribine za gostujuće navijače i Istoka izgrađen je shopping mall sa restoranima, kino salom, teretanom i trgovinama.

Stadion Giglio, kako se prvobitno zvao preimenovan je u "Citta del Tricolore" pozivajući se na činjenicu da je italijanska zastava-trobojnica nastala u Reggio Emiliji 1797.

Sud je 2013. održao javnu aukciju kome će stadion pripasti, a na aukciji je pobijedila firma za proizvodnju keramike MAPEI u vlasništvu bivšeg predsjednika Confindustrije Giogia Squinzija koji je ujedno vlasnik kluba Sassuolo koji je 2013. izborio promociju u Seriju A. Tada je iz sponzorsko-marketinških razloga preimenovan u MAPEI.

Potez čelnika Sassuola i promjena imena izazvao je pozamašan bijes navijača Reggiane, što je uključivalo demonstracije tokom utakmica Sassuola i formiranje grupe koja je nazvana "Sassuolo van iz Reggio Emilije". Također navijači su nekoliko puta marširali gradom kako bi privukli pažnju, a u septembru 2016., Luca Vecchi, gradonačelnik Reggio Emilia, žestoko je izviždan od strane navijača na predstavljanju kluba zbog neutralnog stava opštine u sporu.

Znači, da te Bog mili sačuva kakve su sve tu zavrzlame prisutne, ali tako je to u većini italijanskih gradova/klubova. Mora biti nešto što niko živ ne može otpetljati ni razmrsiti. Jednostavno i u dvije riječi: italijancki Calcio!

Šta je MAPEI?

MAPEI je italijanska kompanija osnovana 1937. godine od strane Rodolfoa Squinzija u Milanu. Ona se razvila iz malog proizvođača boja i lakova u svjetskog giganta. Kroz historiju proizvodili su ljepilo, lakove, boje, građevinski materijal, parket, linoleum, keramičke pločice, žbuku, hidroizolacioni materijal... Na početku kompanija je imala tri zaposlenika, danas generira godišnje prihode od preko milijardu eura.

Giorgio Squinzi, direktor Mapei Grupacije, koja posluje širom svijeta ljubitelj je biciklističkih utrka i pod njegovim vodstvom kompanija je finansirala Mapei biciklistički tim koji je tokom 1990-ih bio vrlo uspješan i za koji su nastupale zvijezde svjetskog biciklizma (Toni Rominger, Abraham Olano, Johan Museeuw, Frank Vandenbroucke, Andrea Tafi, Michele Bartoli i Paolo Bettini).

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Kompanija je također sponzorirala "razvojni" tim biciklista mlađe generacije iz kojeg su ponikli trostruki svjetski prvak Michael Rogers, zatim Fabian Cancellara, Filippo Pozzato i mnogi drugi.

Doprinos razvoju sporta dali su i osnivanjem Mapei Sportskog centra za treniranje sportova izdržljivosti. Mapei je također bio sponzor raznih automobilističkih i moto trka.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi