Sarajevo i Široki Brijeg danas počinju bitku za trofej

Finale Kupa BiH

Sarajevo i Široki Brijeg danas počinju bitku za trofej

Danas će na olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase biti odigrana prva finalna utakmica Kupa Bosne i Hercegovine u kojoj će snage odmjeriti Sarajevo i Široki Brijeg.

Bordo tim je još uvijek u igri za oba trofeja, dok Širokom Brijegu sezonu može spasiti samo osvajanje Kupa. Ukoliko se to ne dogodi, Široki Brijeg će ostati bez nastupa u Evropi što bi se moglo nazvati katastrofom za klub koji je tamo bio najkonstantniji predstavnih naše države u posljednjoj deceniji, pa i više. 

Sarajevu će ovo biti osmo finale najmasovnijeg bh. klupskog takmičenja, a bordo tim je trofej osvojio pet puta i to u sezonama 1996/97., 1997/98., 2001/02., 2004/05. i 2013/14, dok je gubio u sezonama 1998/99. i 2000/01. S druge strane, Širokobriježanima će ovo biti sedmo finale s tim što oni imaju dosta manje uspjeha jer su pehar osvajali samo dva puta (2012/2013. i 2006/2007).

"Čast je i zadovoljstvo biti učesnik finala najmasovnijeg bh. takmičenja, ali je ujedno to i jedna velika obaveza u kojoj moramo istrajati. Moramo dati maksimum da dođemo do trofeja i da obradujemo navijače. Mislim da imamo kvalitet da osvojimo Kup, a ako Široki Brijeg bude bolji u dvije utakmice mi ćemo smoći snage da im čestitamo na tome. Mislim da su šanse 50-50%, a ako je neko u blagoj prednosti onda je to Široki i to zato što igra revanš na domaćem terenu. Međutim, i mi igramo dobro u gostima tako da to ništa ne znači. Onaj ko bude mirniji ušao u finale imat će veće šanse za trofej", rekao je trener Sarajeva Mehmed Janjoš.

"Sarajevo je kvalitetan protivnik, uvijek opasan u tranziciji i ispucavanjima na Ahmetovića, te u prekidima koji su uvijek njihovo jako oružje. Kada igraju na svom stadionu često su pod pritiskom, dok smo s druge strane, mi svježi i maksimalno spremni. Znamo šta želimo i šta nam je cilj, pa ćemo se tako od početka i postaviti. Nastojat ćemo napraviti pozitivan rezultat, što znači ne primiti gol, a ako ako bude mogućnosti i zabiti. Ne vjerujem da će se u prvoj utakmici riješiti pitanje konačnog pobjednika. Ovo je tek prvo poluvrijeme, ima da se igra 180 minuta", poručio je Goran Sablić, trener Širokog Brijega.

Sarajevo i Široki Brijeg su samo jednom međusobno igrali u finalu Kupa BiH i to je bilo 2005. godine, kada je pehar stigao na Koševo. Bordo tim je na Pecari slavio sa 1:0, dok je u Sarajevu bilo 1:1.

Sarajevo na današnjoj utakmici neće moći računati na Balića i Rustemovića, koji su povrijeđeni, ali navijače bordo kluba pomalo zabrinjava činjenica da Duljević vjerovatno nije potpuno spreman za ovaj meč iako se očekuje da nastupi. Slično je i sa Hodžićem, koji bi trebao biti spreman. Goran Sablić za utakmicu na Koševu ne može računati na Barabana, Ćorića  i Wagnera. 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Prvi meč Sarajeva i Širokog Brijega igra se danas s početkom u 18 sati uz direktan TV prenos na Areni Sport, dok je revanš na rasporedu za sedam dana. Glavni sudac današnjeg prvog finalnog meča će biti Ognjen Valjić iz Banjaluke, a pomagat će mu Davor Beljo (Mostar) i Amer Macić (Mostar). Dodatni pomoćnici su Elvis Mujić (Banovići) i Ilija Živković (Orašje). 

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi