"Sarajevo je najveći klub u BiH, zato i jesam tu"
"Prvi igrač koji mi je pomogao kada sam došao je Dušan Hodžić, a njega znam još iz Srbije kada smo zajedno igrali u Prvoj ligi Srbije. Ugostio me kada nisam još našao stan i bukvalno me učio o Sarajevu".

Miloš Stanojević za SportSport.ba

"Sarajevo je najveći klub u BiH, zato i jesam tu" · Intervju

Edmir Škorić

Da biste nosili dres Sarajeva nije dovoljno samo imati fudbalski talent i sreću da dobijete telefonski poziv s Koševa, nego morate da budete svjesni da ćete, ako stvarno ne vrijedite, jednostavno morati da - odete.

Dakle, igrač koji dobije šansu da nosi bordo dres trebao bi da bude svjestan šta on znači ljudima koji i po minusu od Bistrika ili Vratnika koračaju prema Koševu kako bi još jednom na 90 minuta dobili onaj osjećaj pripadnosti i iz sveg grla vikali: "Svi u napad..." gledajući nervozno kako je na semaforu sve manje vremena...

A Husref Musemić u Antaliji od svojih igrača u pripremnom meču protiv Qarabaga tražio je striktno napadačku i konkretnu igru koja će donekle biti zaštitni znak ovog tima na proljeće. Tražit će se lijep fudbal, igra za gol više, tražit će se pobjede. Ko nije naviknut na takve uslove rada i takve ciljeve je onda zalutao i izabrao pogrešan klub. 

Kada je u ljeto prošle godine vozio prema glavnom gradu BiH, srbijanski nogometaš Miloš Stanojević bio je svjestan svega toga. Ako nije, mogao je odmah na startu da shvati da sve to nije samo igra.

Upravo zbog toga nam u hotelu Titanic danas govori o derbiju sa Željezničarom kao najljepšem trenutku. Istok je skandirao njegovo ime, no valja to zaslužiti. Ali, krenimo od Antalije...

Djelujete zadovoljno, pripreme onda teku dobro?

"Ovdje je prekrasno i ne možete reći da nešto nije u redu ili da nešto nedostaje. Super radimo, imali smo prvu utakmicu protiv Qarabaga, dobro smo odigrali i sve u svemu - nije loše, a i vrijeme nas služi, pa se dobro pripremamo za nastavak sezone. Svjesni smo da je ovo bitan period godine, ako odradimo dobro, onda nas čeka i dobar ostatak 2018. godine, ali hajde da idemo stepenicu po stepenicu".

Šta znači igrati za FK Sarajevo?

"Velika je čast, Sarajevo je veliki klub i volio bih da nam se ostvari želja da osvojimo titulu. Lijepo je biti dio ovakvog kolektiva koji ima sve preduslove da bude ono što njegovi navijači žele. Naučio sam sve o historiji ovog kluba, pa kada sve to proučite onda tek shvatite gdje ste, zapravo, došli".

Kako se onako na prvu činio grad Sarajevo?

"Sve je to bilo nešto novo za mene. Baščaršija je prelijepa, Sarajevo ima jako dosta lijepih mjesta, pomalo u slobodno vrijeme ih obilazim i svakako mi je drago da sada tu živim. Nisam još stigao sve da posjetim, ali bit će prilike".

Ko Vas je od saigrača prvi upoznao sa Sarajevom i svime onime što ovaj grad nudi?

"Prvi igrač koji mi je pomogao kada sam došao je Dušan Hodžić, a njega znam još iz Srbije kada smo zajedno igrali u Prvoj ligi Srbije. Ugostio me kada nisam još našao stan i bukvalno me učio o Sarajevu".

Kakav dojam su na Vas ostavile Horde zla?

"Ne treba o tome pričati. Svaka utakmica je drugačija i posebna na svoj način. Imamo ogromnu podršku i to nam stvarno puno znači, kako meni, tako i ostatku ekipe".

Koliko ovo Sarajevo može da napravi?

"Zaslužujemo sami vrh tabele i vjerujem da ćemo uspjeti. Husref je dobar trener, veliki radnik, uz to veliki borac i nema predaje čak i onda kada mislite da nećete uspjeti. S njim i ovim igračima možemo puno toga napraviti, ali naravno za to treba strpjenja, mukotrpnog rada i sreće, ali jedno je sigurno - idemo do kraja".

Srbijanska i liga u BiH, ima li velike razlike?

"Manje-više su obje lige iste. Igra se čvrst fudbal i nema tu neke velike razlike. Mogao bih reći da su nijanse u pitanju, ali svakako da obje imaju perspektivnu budućnost, jer izgleda se iz godine u godinu stvari popravljaju na našim prostorima".

Nemanja Matić dolazi iz Uba, pa da li ste imali priliku da upoznate zvijezdu Manchester Uniteda i engleske Premier lige?

"Naravno da poznajem Matića. Ub je mali grad. Ja sam iz jednog mjesta iz Uba, a i Nemanja je blizu. Susretnemo se i pozdravimo, pa i dobro ispričamo kada obojica imamo odmor i vratimo se kući u istom periodu godine. Nemanja je super dečko i naravno da su tamo svi ponosni na njega i na sve ono što je do sada napravio".

Ko od saigrača najbolje napravi dobru atmosferu?

"Što se tiče zabave u klubu, Anel Hebibović je tu najjači, ali svi su jako druželjubivi. Svi momci su zaista dobri, veseli, s kim god da sjednete osjećat ćete se ugodno i opušteno".

Najveći šminker u timu?

"E sad, nije baš da mogu odmah da se sjetim, ali recimo da je to Dušan Hodžić".

Je li Play Station sastavni dio hotelskih druženja na pripremama?

"Ne zanima me iskreno, nisam ljubitelj Play Stationa, ali mnogi jesu i čak igraju do kasno i to mora da se promijeni, da ne bi bilo neke velike kazne od kluba, haha".

Kakav je Husref Musemić kada nije u klupskoj uniformi ili u ulozi šefa stručnog štaba?

"Musemić je privatno uvijek za smijeh i šalu, ali kada se radi, onda se radi i to mi se dopada kod njega. Jednostavno, vojnik ste na treningu, u hotelu ste njegov prijatelj i on će se s vama zabaviti i ispričati".

Po Vama, koji klub je najveći u BiH?

"Sarajevo je najveći klub u BiH, da nije ne bih ni igrao tu. Tako da, nije bilo teško odgovoriti na ovo pitanje".

Za koji klub navijate?

"Ne pratim pretjerano fudbal, što je možda malo i čudno za fudbalera, pošto više pratim tenis i Novaka Đokovića, ali volim Manchester i Milan".

Do kada ostajete stanovnik Sarajeva?

"Planiram da budem ovdje sve dok god mogu da pomognem klubu i dokle god budem osjećao pripadnost ovoj da kažem zajednici. Nemam ništa protiv da to potraje".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Izdvojite nam najljepši i najgori trenutak u dosadašnjoj karijeri.

"Najljepši trenutak je utakmica protiv Želje, navijači i atmosfera, čak i skandiranje sa istočne tribine za mene i to ne mogu zaboraviti. Najgori trenutak? Nije ih bilo mnogo i neka to bude... Ma stvarno ne znam šta da kažem, valjda pamtim samo lijepe stvari".

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Posjetilac
Fulio si ti klub paša moj, zna se koji je najveći, ne trebaš mu ni ime pomenuti zna se na kog se misli. Onaj sa osam titula prvaka!
6 29
topalovic
Ovaj gori od Memisevica Rumenigea,.kaze Boga mi da je najveci klub u zemlji celik.
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi