Da li kriza Tanove poslovne imperije može uticati na FK Sarajevo?
Kako novci s Dalekog istoka zbog pandemije korona virusa sve manje dolaze, restruktura u Cardiffu je najavljena za narednu sezonu, a na Koševu je čini se počela još ranije

Pandemija korona virusa i globalna ekonomska kriza odražava se i na dešavanja u domaćem fudbalu

Da li kriza Tanove poslovne imperije može uticati na FK Sarajevo? · Komentar

E. Haračić

Kada je prije dvije godine Vincent Tan svoj upravljački udio ustupio Nguyen Hoai Namu, Sarajevo je dobilo novog, agilnijeg i više involviranog vlasnika, ali bilo je jasno da se temelji finansiranja nisu mnogo promijenili obzirom da je Nam Tanov blizak saradnik i CEO njegove Berjaya kompanije za Vijetnam.

Tako je i pored ove značajne promjene Sarajevo ostalo naslonjeno na poslove koje Berjaya vodi na Dalekom istoku i donekle zavisno od uspjeha Tanove korporacije i sličnih dalekoistočnih poslovnih operacija.

Zato za sve navijače Sarajeva može biti izuzetno zanimljiva analiza budućnosti Tanovog Cardiff Cityja objavljena prije tri dana u lokalnom Wales Online magazinu.

Kolege iz Cardiffa navode kako je Tanovo poslovno carstvo žestoko uzdrmano korona krizom, te je pred njegovim klubom period restrukture i rezanja troškova, a kako navode, posebno je u teškoj situaciji segment turizma i hotelijerstva unutar Tanove grupe. Čak je i sam Tan u intervjuu iz marta ove godine komentarišući planove da dio svog bogatstva ostavi u dobrotvorne svrhe uz smijeh dodao "...Iako je to bogatstvo sada dosta manje."

I zaista, Vincent Tan se prije par mjeseci povukao sa pozicije CEO Berjaya korporacije, te je na njegovo mjesto stigao vanjski čovjek, po prvi put na tako odgovornoj poziciji neko ko nije član porodice čiji će zadatak biti da smanji troškove i napravi restrukturu Tanovih poslova. Zanimljivo, Tan je svog novog direktora opisao prvo kao čovjeka koji voli fudbal. "Kada sam prvi put sjeo sa Jalilom, pričali smo o fudbalu.", kazao je Tan u istom intervjuu. "Jalil slobodno vrijeme troši na izučavanje poslovnih modela u fudbalu, istražuje kako fudbalski klubovi ostvaruju prihode i profite, uključujući i detalje trasfera i naknada."

Pri dolasku, Abdul Jalil Abdul Rasheed najavio je da od početka juna kreće sa objavama promjena koje će se desiti unutar Berjaye, a sve u cilju prevazilaženja teškog stanja uzrokovanog pandemijom korona virusa.

Oglasi

Iz fudbalskog ugla, ove promjene će za Cardiff značiti značajno smanjenje iznosa koje je sam Tan slao kako bi Cardiff mogao funkcionisati na visokom nivou. Kolege iz Walesa tvrde da je klub dobijao čak 2 miliona funti mjesečno iz džepova Vincenta Tana kako bi se pokrile visoke plate, te da će od naredne sezone to izostati, a klub će morati kreirati novu samoodrživu strategiju.

Rečenica zvuči kao prepisana iz diskusija navijača Sarajeva: "Novci sa Dalekog istoka su prestali ili će prestati dolaziti, a klub će morati pronaći snage unutar vlastitih resursa da finansira ekipu i velike poslovne ciljeve koji su postavljeni u proteklom periodu." Kako? Na to još nema odgovora.

Naravno da se na Koševu situacija može rasplesti i drugačije, pogotovo imajući u vidu da je za poslovanje Sarajeva potrebno značajno manje novca, ali scenario iz Cardiffa svakako je jedan od mogućih i vrijedi ga analizirati.

Prema najavama tamošnjih novinara, Velšani će prvo smanjiti mjesečne troškove eliminacijom nekolicine najskupljih igrača iz ekipe. Ljubimac navijača Sol Bamba mogao bi u klubu ostati samo kao ambasador ili čak preći u stručni štab (jednaka teza provukla se socijalnim mrežama uz ime lokalnog ljubimca, Mersudina Ahmetovića). Kostur ekipe žele zadržati, ali nisu sigurni da li će to biti u stanju, a pojačanja će tražiti među talentima i igračima koje izbaci Akademija. Međutim, i pored rezanja troškova, Wales Online tvrdi da su Tanove ambicije ostale visoke, te da očekuje borbu za promociju u Premier ligu.

Na Koševu je restruktura počela još prošlog ljeta?

Ovakvo značajno rezanje troškova nakon katastrofalne polusezone u kojoj se Koševo gotovo pa već oprostilo od svake nade za osvajanjem titule Sarajevo bi moglo pogoditi još teže. Činjenica da je bordo tim zimus morao prodati svoja dva ponajbolja igrača kako bi se pokrio dio plata za ekipu u sezoni 2020/21 (a dio još uvijek nije ni plaćen), a na njihovo mjestu nisu stigla adekvatna pojačanja govori o tome da je teški period restrukture možda već davno i počeo, a da navijači to tek sada polako shvataju.

Oglasi

Globalno, za očekivati je oporavak ekonomije tokom naredne fudbalske sezone, ali Bosna i Hercegovina će neminovno kaskati i za sportske kolektive koji ni u najboljim vremenima nisu bili u mogućnosti privući sponzorske i druge poslovne ugovore kojim bi pokrili svoje funkcionisanje realno ne treba imati velika očekivanja. Spas je bio u izlasku u kvalifikacije Lige prvaka, i izostanak ove stavke iz budžeta Sarajeva itekako će se osjetiti. Jedini spas se očekuje sa dalekog istoka odakle sada također nema ohrabrujućih vijesti i koliko iz Vijetnama ne stigne dobra finansijska injekcija pred bordo klubom je u najmanju ruku neizvjestan period.

Za razliku od Cardiffa, Sarajevo bi moglo imati i dodatno breme preuzimanja stadiona Koševo na kojem se, ako izuzmemo rekonstrukciju terena koju će po najvama raditi Savez, u narednih godinu dana i ne planiraju značajniji građevinski radovi, dok će samo troškovi zakupa i održavanja odnijeti godišnju platu barem jednog igrača koji bi u Premijer ligi mogao činiti prevagu.

Sarajevo će tako ovog ljeta vjerovatno morati prodati svoje najvrijednije eksponate kako bi zadržalo likvidnost. To će po svemu sudeći značiti odlazak Kovačevića i Đokanovića, a ukoliko uspiju zadržati Fanima još jednu godinu, to će biti veliki uspjeh bordo tima. Ko i kako će nadomjestiti njihov odlazak, još uvijek je velika nepoznanica.

Navijače ne može radovati ni povreda Salčina, koji će biti odsutan duži vremenski period, kao ni povreda Varešanovića (polako se vraća), od kojih se očekivalo da polako preuzimaju nešto značajniju ulogu i postanu zalog za budućnost. Ovako, na Koševu ne mogu biti sigurni šta se od mlade garde može očekivati i odluka o njihovoj promociji i dovođenju pojačanja na njihovoj poziciji biće još teža.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dodatni problem za klub je i činjenica da je pitanje šefa stručnog štaba u narednoj sezoni itekako otvoreno, kao i rupa u administraciji nastala raskidom ugovora sa sportskim direktorom, a da Sarajevo ima nedostatak kadrova u sportskom sektoru pokazuje i činjenica i da pored najjačeg besplatnog marketinga i već postojeće infrastrukture klub nije uspio napraviti pozitivan biznis model za školu fudbala. Ono što mnogo manjim kolektivima donosi profit, na Koševu je ugašeno kako bi se smanjili gubici što ni u kom slučaju nije dobar signal za sve one koji smatraju da će sportski rezultat u budućnosti ponajviše zavisiti od dobre organizacije u administraciji kluba.

Poznavajući atmosferu među simpatizerima i navijačima kluba, Uprava Sarajeva bi nakon maksimalno introvertnih godinu dana, u ovom trenutku morala napraviti zaokret u odnosima s javnošću i konačno iskreno objasniti navijačima šta se dešava i kakav period je pred klubom. Izdizanje iznad bh. realnosti, te ostavljen prostor navijačima da s pravom očekuju famozni "iskorak", a iza zatvorenih vrata ulazak u žestoku restrukturu i smanjenje troškova te ambicija donijeli su samo kontraefekat od kojeg bi se u Titovoj 38/b teško mogli oporaviti, pogotovo ako nezadovoljstvo dodatno eskalira ukoliko se u ljetnoj pauzi ne krenu dešavati maestralni potezi na polju sklapanja igračke križaljke.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MethodMan
Bosanski Dinamo osta vam želja pusta, svrshi vam Vico Sabrini po sred u usta
22 17
ratip irats
Niste se "brinuli" za FKS kad je bilo bezobrazno pljackano, ne vidim razlog da se sad brinete. Imate borca i drzite se njega!!
19 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi