Kao da nije derbi

Sarajevo domaćin Željezničaru

Kao da nije derbi

Admin Čaušević

Kada na najvažnijim gradskim raskrsnicama i brojnim tramvajskim stanicama vidite policajca ili policijsku patrolu znajte da se tog dana u Sarajevu dešava nešto važno i nešto veliko. 

Duel Sarajeva i Željezničara s pravom nosi epitet najveće utakmice bh. fudbala. Radi se o dva najtrofejnija kluba koji imaju najbrojnije navijači i tradicionalno njihovi susreti su najgledaniji, barem prema broju prisutnih na tribinama.

Bordo i Plavi momci će se sastavi i večeras. Nakon 11 mjeseci. Sarajevo će na stadionu Asim Ferhatović Hase će biti domaćin Željezničaru. Međutim, atmosfera na ulicama bh. prijestolnice ne govori da se uopšte igra vječiti derbi.

Krivac je koronavirus. Pošast koja je izazvala brojne promjene u svim životnim sferama. Utjecala je i na derbi jer na najvećem bh. stadionu neće biti publike. Računajući aktere, klupske predstavnike i novinare na Koševu će biti 100-njak osoba, bolje rečeno sretnika. 

Koševo, inače, pred derbi izgleda poput riječne delte. Iz nekoliko ulica sa svih strana navijači oba kluba se "slijevaju" na najveći bh. stadion. Željno iščekuju početak utakmice, najavljaju debakl najvećeg rivala, spremni da "poderu" grla i dlanove.

Neće biti kortea Manijaka kroz Alipašinu ulicu, Horde zla se neće okupiti ispred Građevinskog fakulteta i svi kao jedan krenuti na svoj sjever. Gledajući iz perspektive navijača sarajevski derbi je danas ostao bez svoje duše.

Sve to će danas izostati. I gradske ulice izgledaju drugačije. Nema prepoznatljive atmosfere. Onog specifičnog mirisa zraka koji najavljuje derbi. Nema i navijača na ulicama s klupskim obilježjima, tek može se primjetit tek poneki. Nema ni policije na ulicama. Jednostavno, to nije to. 

Utakmica počinje u 18:30. Obzirom da se nalaze u vrhu tabele te su u dobroj formi, ali i odlične vrmeneske uslove za novembar u normalnim okolnostima tribine stadiona Asim Ferhatović Hase bi bile poprilično ispunjenje, međutim to neće biti slučaj.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Većina onih koji su planirali da budu na stadionu će susret gledati pored tv ekrana. Bit će neobično svima. Kako igračima tako i navijačima jer postoje oni koji godinama nisu propustili vječiti derbi. Za nekoliko sati ih čeka jedno potpuno novo iskustvo.

Ipak, sluteći prema dosadašnjem dijelu sezone igrači su se adaptirali na igru bez publike te je viđeno nekoliko vrhunskih predstava za bh. standarde, za nadati se da tako bude i večeras jer su igrači Sarajeva i Željezničara svjesni da su ta dva sata epicentar dešavanja.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Miky007
Ma i bez korone nema publike o cemu pricamo? Sjetite se sjevera i juga prije 10-15 godina ,i zadnjih 5 godina..Pitar u krvi, ali na kosevu posljedji derbi bilo raje na sjeveru ko da je gostovso Siroki! Pucajte dislikove ali je tako nazalost!
20 0
BlueBoys
Indijanci prekucani veceras. . :D
6 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti