Koliko FK Sarajevo i FK Željezničar imaju zagarantovanog novca od Evrope? U pitanju je "sitniš"

Evropski put započinju u četvrtak

Koliko FK Sarajevo i FK Željezničar imaju zagarantovanog novca od Evrope? U pitanju je "sitniš"

Admin Čaušević

Dva najveća i najpopularnija bh. kluba svoj evropski put započinju u četvrtka prvim utakmicama prvog pretkola Konferencijske Lige. Sarajevo u dalekom Kutaisiju, a Željezničar na svojoj Grbavici.

Jedna od glavnih tema među navijačima uoči evropskih utakmica se odnosi na zaradu od UEFA pošto su finansije ključni faktora za zdravo funkcionisanje klubova.

Sarajevo i Željezničar će u predstojećoj sezoni igrati kvalifikacije za Konfernecijsku ligu, a zarada koju su do sada osigurali se može smatrati sitnišem, barem za međunarodne okvire.

Naime, dva sarajevska rivala uoči prvog pretkola imaju osiguranih po 250.000 eura što gledajući cifre koje se vrte u modernom fudbalu i nije ogroman iznos.

Za nastup u prvom pretkolu Sarajevo i Željezničar će dobiti po 100.000 eura, a u slučaju eliminacije po dodatnih 150.000 eura.

UEFA za nastup u svakom pretkolu timove učesnike nagradi po 100.000 eura, a dodatni novac se dobije u zavisnosti od runde u kojoj je tim učesnik eliminisan.

Oglasi

Tako u slučaju da prođu prvo pretkolo Sarajevo i Željezničar će dobiti po 100.000 eura, ali i osigurati još veći novac.

Nastup u drugom pretkolu bi višedecenijskim rivalima donio još po 100.000 eura, a eliminacija u drugoj rundi kvalifikacija vrijedi dodatnih 350.000 eura.

Dakle, u slučaju ispadanja u drugom pretkolu ukupna zarada raste na 550.000 eura.

Samo ispadanje u trećem pretkolu Konferencijske lige vrijedi 550.000 eura, a u play-offu to cifra iznosi još više, odnosno 750.000 eura i to ne računajući bonuse od po 100.000 za nastup u svakom od pretkola.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U slučaju plasmana u grupnu fazu svaki tim učesnik dobije po 2.940.000 eura s tim da se novac zarađen kroz kvalifikacije anulira i ostaje samo fiksna zarada od plasmana u grupe.

Podsjećanja radi, ako izbaci Dinamo iz Minska Željezničar će igrati protiv Neftchija iz Bakua, dok je u slučaju eliminacije Torpeda naredna prepreka za Sarajevo kazahstanski Aktobe.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

komentator1
Sitnis za Sarajevo ali za ove cetnicke prosjake sa šugavice to je pravo bogatstvo. Mozda ne budu morali opet krasti pare namjenjene za lijecenje bolesnih, razbolili se dabogda.
2 2
plemic
pusti snovi ... za sarajevske udruge.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi