Fudbal neće više biti isti: Saudijska Arabija sprema "tektonske" promjene u svijetu fudbala
FOTO: EPA

Novac, novac, novac je čudo

Fudbal neće više biti isti: Saudijska Arabija sprema "tektonske" promjene u svijetu fudbala

Haris Zilić

Odlazak Cristiana Ronalda u Saudijsku Aarabiju prošle godine čini se da je samo bio početak stvaranja jednog novog fudbalskog univerzuma.

Saudijci su spremni da ulože u narednu sezonu 480 miliona dolara, a to je samo prvi korak.

Benzema je stigao u Al Ittihad, Messi je blizu Al Hilala, a Al Shabab želi Aubameyanga. Još neke svjetske fudbalske zvijezde su na meti klubova iz Saudijske Arabije.

Princ Mohamed bin Salman će povećati fond i usmjeriti na fudbal u Saudijskoj Arabiji s ciljem da liga Saudijske Arabije bude među pet najboljih u svijetu.

Tu nije kraj. Saudijci će dostaviti prijedlog UEFA-i za odigravanje "Svjetskog Super Kupa" između prvaka Saudijske Araabije i osvajača Lige prvaka. To bi na neki način bila uvodna utakmica u sezoni, ali i ujedno i najskuplja utakmica u fudbalskom svijetu.

Također, Saudijci će raditi i na pravima TV prijenosa kako bi se u cijelom svijetu mogla pratiti njihova liga, čak razmatraju opciju da bude aktivan drugoligaški karavan gdje će također klubovi dobiti značajnu finansijsku injekciju.

Naravno ovo sve Saudijci rade kako bi fudbal maksimalno podigli jer su jedni od kandidata za domaćinstvo Mundijala 2030. godine što je i krajnji cilj u ovoj cijeloj priči.

Nema sumnje da će u narednom periodu fudbalerima slati nevjerovatne ponude samo da dođu u njihov šampionat.

Neki su mišljenja da Saudijska Arabija lagano "unštava" fudbalsku igru i pitanje je kako će sve na kraju biti.

Slično su radili i Kinezi prije manje od decenije, a onda je došao strmoglavi pad kako lige, tako i klubova.

Top Komentari

komentator1
Bice sve po šerijatu
3 0
user1680563303
A Tegeltija?Sta je sa njim?Iskusni i vrsni poznavalac fudballa...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi