Saudijski "desant" na evropski fudbal: Na meti ponovo i nekadašnji prvak Evrope

Da li će velikan promijeniti vlasnika?

Saudijski "desant" na evropski fudbal: Na meti ponovo i nekadašnji prvak Evrope

Arapski svijet, barem njegovi najbogatiji predstavnici, je "lud" za evropskim fudbalom. Ako ništa, bogati Arapi već odavno vide evropske klubove kao odlične subjekte za invesiticije i širenje svojih poslova i uticaja na vrhunski sport.

Nerijetko čitave države stoje iza invesiticionih grupa ili pojedinaca.

U posljednje vrijeme su Saudijci u fokusu, prije svega zbog činjenice da bi Newcastle uskoro trebao i zvanično biti u njihovim rukama.

Tu nije kraj. "Desant" na evropski fudbal se nastavlja, a sada su Saudijci naciljali dosta sjajniji eskponat.

Naime, nakon perioda običnih špekulacija, počele su stizati sve konkretnije informacije o obnovljenom interesu člana saudijske kraljeveske porodice Al-Waleeda bin Talala za preuzimanje Marseillea.

Priča je ovo koja se ponovo aktivirala nakon više od pet godina. Isti čovjek je navodno želio kupiti Marseille još 2014. godine, a sa je Marseilleom naravno želi i njegov stadion. Ipak, grad Marseille tada nije želio prodati prava na jedan od najljepših fudbalskih stadiona na svijetu.

Bilo kako bilo, Bin Talal je opet krenuo u "ofanzivu", a navodno je Amerikanac Frank McCourt spreman prodati klub.

Inače, McCourt nije omiljena figura među navijačima Marseillea. Po dolasku na čelo kluba je obećao investicije, velika pojačanja. Znao je, istina, McCourt potrošiti finu svotu, ali su invesiticije uglavnom bile pogrešne, pa je Marseille danas u dugovima (pod istragom UEFA-e zbog mogućih kršenja pravila FFP-a) i još uvijek daleko od povratka na staze stare slave. Jedini pozitivan trenutak McCourtove vladavine vjerovatno je bio izlet Marseillea u finale Lige Evrope.

Dakle, McCourt je, čini se, silne kritike počeo uzimati k srcu i ozbiljno razmišlja o prepuštanju kluba nekom drugom, možda sposobnijem.

Također, situacija je u Marseilleu naglo eskalirala nakon sastanka trenera Villas-Boasa sa "gazdama" koje mu nisu mogle obećati da će naredne sezone moći računati na konkurentnu ekipu za Ligu prvaka i Ligue 1. Zbog toga se špekuliše da je Portugalac na izlaznim vratima kluba, a Velodrome je sinoć zvanično napustio sportski direktor Zubizaretta.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Navodno je trenutna ponuda za kupovinu Marseillea 400 miliona eura, ali Saudijac i dalje želi i puna prava na stadion. Teško da će ih za tu cifru dobiti jer je Velodrome tek nedavno prošao kroz posljednji proces modernizacije. Naravno, grad je i dalje vlasnik impresivnog zdanja i teško da će tek tako lako prepustiti Velodrome "tamo nekom strancu" u ruke.

Marseille proteklih skoro 10 godina ne može ni prići svom velikom rivalu PSG-u, koji dominira francuskim fudbalom od kada je grupa iz Katara uložila novac u pariški klub. Ali ko zna, možda uskoro budemo gledali derbije moćnih Marseillea i PSG-a, derbije miliona iz Saudijske Arabije i Katara...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi