Glas o selektoru kao posljednji pozdrav stolici u Izvršnom odboru

Odlazeći saziv IO bira selektora

Glas o selektoru kao posljednji pozdrav stolici u Izvršnom odboru · Komentar

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine još uvijek je bez selektora, kojeg bi trebala dobiti na sjednici Izvršnog odbora koja je zakazana za 28. decembar.

Proces izbora selektora u našoj zemlji jedinstven je u svijetu i teško objašnjiv običnom puku. Tako je uvijek bilo, a ni danas se ništa nije promijenilo.

Stručna komisija razgovara sa kandidatima, podnosi izvještaj IO i označi svoje favorite, a onda članovi bosanskohercegovačke fudbalske vlade imenuju novog selektora. A, zapravo i prije formiranja Stručne komisije njegovo ime se zna i uvijek je dosad to bio čovjek za kojeg se odlučio predsjednik Fudbalskog saveza BiH.

I danas je proces izbora sličan, no pojavila se i jedna stvar na koju očito niko nije računao. Naime, po prvi put u posljednjih desetak godina desit će se da selektora bira Izvršni odbor na odlasku i to zbog toga što izborni proces u Fudbalskom savezu Federacije BiH nije okončan.

Dogovor čelnika bosanskohercegovačkog fudbala po kojem su se izbori trebali okončati do kraja ove godine, dakle govorimo o završnim izborima FSBiH, kojem prethode izbori u kantonalnim, župansijkim, područnim, i entitetskim savezima iz nekog razloga nije ispoštovan.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pomenuti izbori okončani su u Fudbalskom savezu RS krajem septembra, dok će na nivou Federacije BiH biti okončani najvjerovatnije tek u februaru, a na nivou državnog saveza nekada u martu. Govorimo o najboljem scenariju.

Dakle, novog selektora i to na četverogodišnji mandat, bar tako se najavljuje, izabrat će ljudi od kojih devet najvjerovatnije neće biti u narednom sazivu Izvršnog odbora. I upravo dio "odlazećih" u ovom trenutku favorizira legendarnog bh. reprezentativca Sergeja Barbareza. Ali, ne zato što vjeruju da Barbarez može donijeti bolje bh. fudbalu jer da su vjerovali u Sergeja mogli su ga dosad izabrati nekoliko puta, nego samo zato što su javnost i navijači žestoko reagovali na posljednje izmjene Statuta. Treba gasiti požar, a upravo je jedna istinska legenda bh. fudbala za takve stvari idealna.

Čast da izaberu novog selektora jer vremena za čekanje nema, pripala je ljudima koji odlaze iz vrha bh. fudbala, dok će pak ovi novizabrani u slučaju rezultatskog i svakog drugog kraha imati alibi, a u ovom drugom, manje realnom scenariju, ostat će upisani zlatnim slovima u nekim knjigama. A, nit' su luk jeli, nit' su luk mirisali ili ako hoćete, tamo gdje prestaje logika počinje Bosna i Hercegovine.

Top Komentari

user1593509319
Barbarez predsjednik NS BiH i onda se mozemo cemu nadati
4 0
KallDrogo
Musemi, Osom i Barbarez zajedno. I otjerat ovu mafiju iz saveza
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi