Ugrožena regularnost izbora u FS Unsko-sanskog kantona, a u Sarajevu iznenadne promjene pravila

Šta se dešava?

Ugrožena regularnost izbora u FS Unsko-sanskog kantona, a u Sarajevu iznenadne promjene pravila

A. Beganović

Izborna Skupština u Fudbalskom savezu Unsko-sanskog kantona trebala bi biti održana sutra. Trebala bi, no s obzirom na posljednja dešasvanja u koja je uključen direktno i Fudbalski savez Federacije Bosne i Hercegovine, uopšte ne bi bilo iznenađenje da Skupština ne bude održana te da dođe do neželjenih scena.

Izbori u kantonalnim i županijskim savezima privode se kraju, a u Savezima u kojim trenutna opozicija ima realne šanse za pobjedu, dešavaju se u najmanju ruku dosta čudne stvari.

Tako je i u Fudbalskom savezu Unsko-sanskog kantona, gdje prema tvrdnji opozicije vladajuća garnitura ovog saveza zajedno sa Fudbalskim savezom Federacije BiH koristeći trenutne pozicije svim silama pokušava uticati na ishod izbora.

Tako iz opozicije tvrde da Fudbalski savez ovog kantona ne radi po važećem Poslovniku o radu Skupštine, a iako su se obraćali i Izbornoj komisiji Fudbalskog saveza Federacije BiH ništa se nije promijenilo. Naprotiv, navodno je upravo pomenuta Izborna komisija u sprezi sa čelnim ljudima kantonalnog saveza te krši svoja ovlaštenja i skida sa liste kandidate protivno ovlaštenjima koje ima.

U opoziciji, koja je nezadovoljna dosadašnjim radom čelnika tamošnjeg saveza i zastupanjem kantona na višim nivoima, su razočarani ovakvim odnosom, a iako su upućene žalbe Izbornoj komisiji Fudbalskog saveza Federacije BiH, odgovor nisu dobili.

"Izborna komisija FBiH je prekršila svoja ovlaštenja jer je na osnovu pregleda dokumentacije mogla dati samo svoje mišljenje o pregledanoj dokumentaciji i o činjenicama dati mišljenje u obliku Izvještaja koje će dostaviti NS FBiH, a nikako (bez obzira na razloge) propisivati dodatne rokove za dostavu dokumentacije, eliminirati neke kandidate iz dalje izborne procedure ili prihvatati prijedloge klubova i udruženja jer za to nije ovlaštena", navedeno je između ostalog u žalbi upućenoj Izbornoj komisiji Fudbalskog saveza FBiH.

A, o čemu se zapravo radi? Kako SportSport.ba saznaje Izborna komisija FS FBiH je mimo svojih nadležnosti nekoliko dana uoči Skupštine na zahtjev pojedinih klubova promijenila delegate Skupštine, iako u skladu sa članom 4. zadatak Komsije je da izvrši kontrolu i nadzor rada Izbornih skupština svih kantonalnih i županijskih saveza uz provjeru dokumentacije svih predloženih kandidata kao i cjelokupne dokumentacije vezane za Izborne Skupštine. Dakle, Izborna komisija Fudbalskog saveza FBiH nema ovlasti da utvrđuje spisak delegata. To je zadatak Fudbalskog saveza USK, a iako je Skupština zakazana za sutra, Komisija još uvijek nije dala odgovor na žalbu.

Neslužbeno, iz Komisije usmeno tvrde da je poslovnik o radu Skupštine u kojem je sve definirano u vezi izbora stavljen van snage, dok iz Bihaća tvrde da ga van snage može staviti samo Skupština, koja zaista to nikad nije uradila. Šta će biti sutra, da li će Skupština biti održana ili će pak doći do "eskalacije sukoba" u ovom trenutku je teško reći.

Inače, kandidati za članove Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ispred Fudbalskog saveza Unsko-sanskog kantona su Irfan Durić, Seadin Badić, Hamdija Abdić i Asmir Budimlić, dok su kandidati za IO Fudbalskog saveza Federacije BiH Hajrudin Gobeljić, Mirsad Silić, Said Midžan i Zinajda Hromalić. 

U Sarajevu promjena pravila u "sudijskom vremenu"

Međutim, nije samo USK "problem", odnosno do malverzacija je došlo i na izbornoj Skupštini Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Naime, iako je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo mjesec dana prije Skupštine usvojio kriterije koje kandidati za organe u Fudbalskom savezu Federacije BiH i Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine moraju ispunjavati, samo nekoliko dana uoči održavanja Skupštine došlo je do promjene i to kako SportSport.ba nezvanično saznaje na intervenciju Fudbalskog saveza Federacije BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Kandidati za člana Izvršnog odbora FS FBiH i FS BiH, uključujući i jednog zamjenskog člana moraju imati VŠS ili VSS (viša ili visoka stručna sprema ili najmanje 180 ili 240 ECTS bodova) - završen fakultet (najmanje četverogodišnji studij) ili viša stručna sprema uz stručno iskustvo od četiri godine nakon sticanja tražene stručne spreme. Uz traženu stručnu spremu, kandidat mora biti i sportski radnik sa najmanje pet godina iskustva u fudbalu na rukovodećim mjestima. Uz sve ovo poželjno je i poznavanje jednog sttranog jezika", uslovi su koje je IO FS Kantona Sarajevo usvojio 30. novembra. Međutim, vjerovatno da neki od "favorita" nije zadovoljavao propisane uslove pa je samo par dana uoči izbora, ova odluka promijenjena.

Top Komentari

Decembarski
Bas me cudi.
1 0
Gari Garinča
Durića i Gobeljića treba sohom istjerat. Nece oni priznat poraz kao ni Trump.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi