Sedam dana do SP-a otvorio je dušu: "Ne brinem se za sebe, ali šta ću za porodicu?"

Danny Rose se boji rasizma u Rusiji

Sedam dana do SP-a otvorio je dušu: "Ne brinem se za sebe, ali šta ću za porodicu?"

Edmir Škorić

Engleski reprezentativac Danny Rose otkrio je kako njegova porodica neće doći u Rusiju na Svjetsko prvenstvo zbog straha da će biti rasistički zlostavljeni.

Samo sedam dana prije Mundijala, zvijezda Tottenhama je otvorila dušu i poručila da je žalosno kako njegova porodica ne smije otići u Rusiju, vjerujući da će biti meta rasističkih uvreda.

Ruski nogomet je godinama izložen rasizmu s tribina, a FIFA je nedavno Ruski savez kaznila sa, pazite sad - 22.000 funti zbog vrijeđanja francuskog igrača na prijateljskom susretu u martu.

Tada se mečč igrao u St. Petersburgu na stadionu na kojem će se igrati veliko finale ovog ljeta.

"Ne brinem se zbog sebe ali rekao sam porodici da ne ide tamo iz razloga jer se bojim rasizma. Ne želim da brinem za bezbjednost moje porodice dok se spremam za važne utakmice. Ne bi me smetalo da se meni išta desi, ali ne želim da se desi članovima moje porodice. Ne mogu jednostavno da ne mislim o tome", kazao je Rose.

"Moj tata je stvarno uznemiren. Mogao sam to osjetiti po njegovom glasu. Rekao je da možda više neće moći da dođe i da me gleda na SP-u, i to je bilo emotivno. Tužno je, ali to je tako. Rusija je dobila SP i mi tamo moramo da idemo", poručio je Rose.

"Kazna 22.000 funti? Pa to je odvratno. Šta onda FIFA očekuje? Ne želim zvučati arogantno, ali to je smiješno", zaključuje.

On je 2012. godine doživio ružno iskustvo kada je igrao u Srbiji za mladu reprezentaciju Engleske, a tada su Srbi dobili 65.000 funti kazne.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ja nemam povjerenja u pravosudni sistem, tako da ne dozvoljavam da se nešto tiče na mene. Nisam dobio podršku nakon Srbije. Nikada nisam razgovarao ni sa kim van Engleske".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi