Selekcija bez grba i himne, ali sa odličnom ekipom?
Hoće li poznata fudbalska imena zaigrati za selekciju Kosova?

Reprezentacija Kosova

Selekcija bez grba i himne, ali sa odličnom ekipom?

Prije tačno sedam dana odlukom Odbora za hitna pitanja FIFA-e fudbalskoj reprezentaciji Kosova dozvoljeno je odigravanje prijateljskih susreta, javio je tada ugledni francuski sportski list L'Equipe. 

Ipak, iako je Kosovo nezavisna država, u prijateljskim susretima neće moći koristiti nacionalna obilježja te zemlje, te će svoje utakmice igrati bez zastave i intoniranja himne. 

Već 5. marta, kada je FIFA-in termin za odigravanje prijateljskih susreta, selekcija Kosova mogla bi imati svoj debi, a među kandidatima za moguće protivnike su reprezentacije Švedske, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država i Bugarske.

"Djelimično fudbalsko priznanje" reprezentacije Kosova od strane Međunarodne fudbalske federacije je svakako velika pobjeda za predsjednika Fudbalskog saveza Kosova i nekadašnju igračku legendu beogradskog Partizana Fadila Vokrrija, koji je nosio i dres reprezentacije SFR Jugoslavije.

Ukoliko Kosovo dogovori svoj prvi prijateljski susret svakako će biti zanimljivo vidjeti u kojem sastavu i sa kojim igračima bi se fudbalska reprezentacija najmlađe evropske države mogla suprostaviti svom prvom protivniku ikada. Zanimljivo bi moglo biti iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Prema pravilima FIFA-e, svi fudbaleri rođeni na Kosovu ili porijeklom sa Kosova, koji su već igrali za izabranu vrstu neke druge države, stekli bi pravo nastupa za zemlju svog rođenja tj. državu svojih roditelja. 

Razlog zbog kojeg bi buduća selekcija Kosova mogla postati nova fudbalska sila na Balkanu je svakako što bi Shaqiri, Xhaka, Behrami, Mehmedi, Beqiraj, Bunjaku, Cana, Bajrami, Ujkani, Mavraj, Januzaj i mnogi drugi Kosovari stekli pravo na promjenu selekcije jer u vrijeme kada su birali za koju će selekciju nastupati, Kosovo kao država nije postojalo. 

Najveći gubitnici
Formiranjem reprezentacije Kosova, te ukoliko bi se svi fudbaleri koji imaju pravo svojim mjestom rođenja ili porijekla odlučili igrati za ovu selekciju, najviše bi izgubile reprezentacije Švicarske i Albanije, ali bi veći gubitnik bila selekcija za čijim kormilom će od narednog ljeta biti bh. stručnjak Vladimir Petković. 

Upravo među mlađim selekcijama Švicarske veliki je broj talentovanih fudbalera čije je porijeklo sa Kosova, a sigurno je da bi oni slijedili primjer svojih zemljaka i seniorskih reprezentativaca.

Koliko bi Kosovo moglo biti moćna reprezentacija govore i sljedeća imena i činjenice vezane za njih.

Golmani iz Italije, prvih 11 vrijedi 75 miliona eura
Na golu najmlađe fudbalske reprezentacije u Evropi stajao bi golman Palerma i sadašnji reprezentativac Albanije Samir Ujkani. Ujkani je rođen u Resniku-Vučitrn 1988. godine, a njegova vrijednost prema specijaliziranoj web stranici za fudbalske transfere (transfermarkt.de) je oko 2,5 miliona eura. Za reprezentaciju Albanije upisao je 19 nastupa. Njegova rezerva u reprezentaciji Kosova bio bi Etrit Berisha koji je rođen u Prištini, inače, rezervni golman Lazija koji je upisao 12 nastupa za Albaniju, a vrijedi oko 1,5 miliona eura.

Lorik Cana, sadašnji kapiten reprezentacije Albanije i saigrač našeg Senada Lulića u redovima rimskog Lacija koji je prije 30 godina rođen u Prištini, te koji je za albansku selekciju upisao 71 nastup bi zbog svog velikog iskustva vjerovatno nosio i kapitensku traku reprezentacije Kosova. Njegova trenutna vrijednost na fudbalskom tržištu je 3,8 miliona eura, a sa njim u stoperskom tandemu mogao bi igrati Mergim Mavraj, nekada mladi reprezentativac Njemačke i fudbaler Greuther Fürtha. Upravo je Mavraj koji je rođen u Njemačkoj iskoristio jedno od pravila FIFA-e, prema kojem je nakon nastupa za U-21 reprezentaciju Pancera, promijenio državljanstvo i zaigrao za Albaniju. Ovaj stoper koji može igrati i na bokovima i u defanzivi veznog reda mogao bi u budućnosti obući dres treće reprezentacije u svojoj karijeri. Njegova vrijednost je 2 miliona eura.

Na mjestu desnog bočnog igrao bi iskusni, 30-godišnji, fudbaler Vorskla Poltave Armend Dallku, koji je kao i Ujkani rođen u Vučitrnu, a dres reprezentacije Albanije oblačio je 64 puta i vrijedi 1 milion eura. Iako je veznjak, Chievov Perparim Hetemaj koji nosi dres Finske itekako uspješno bi mogao zatvoriti "rupu" na lijevom boku odbrane reprezentacije Kosova. Igrač koji je rođen u Srbici odnosno Skënderaju u dresu Finske upisao je 25 nastupa, a na tržištu se njegova vrijednost procjenjuje na oko 2,2 miliona eura.

Vezni red - "Made in Switzerland"
Veznim redom, koji bi bio itekako ofanzivan, komandovao bi Napolijev fudbaler Valon Behrami, fudbaler koji je prije 28 godina rođen u Mitrovici, a “noge” vrijedne 16 miliona eura upisale su 45 nastupa u dresu reprezentacije Švicarske. 

U paru Behramijem, kao dva zadnja vezna, ili malo ispred njega mogao bi igrati njegov klupski kolega Blerim Xhemaili (Džemaili), koji iako je rođen u Tetovu (Makedonija) ima rodbinske veze na Kosovu, pa porijeklo ne bi bilo teško dokazati. Pored što sa Behramijem dijeli svlačionicu na San Paolo stadionu, Xhemaili nosi i isti nacionalni dres, onaj švicarski, koji je oblačio tridesetak puta. Veznjak tima podno Vezuva vrijedi oko 11 miliona eura.

Desno od Napolijevog dvojca, u budućem veznom redu reprezentacije Kosova mogao bi zaigrati Bayernov Xherdan Shaqiri. Momak koji je rođen u Gjilanima u 30 nastupa za najbolju vrstu Švicarske postigao je 8 golova, a činjenica da trenutno igra u redovima minhensko Bayerna, aktuelnog prvaka Njemačke, Evrope i svijeta, opravdava vrijednost od 20 miliona eura. Svoju vjernost rodnoj grudi Shaqiri je dokazao bezbroj puta, a na svojim kopačkama pored zastave Švicarske stoji i zastava Kosova, ali i Albanije. I kada je Bayern osvojio Ligu šampiona, prilikom dodjele medalja Shaqiri se pojavio sa dvije zastave, švicarskom i kosovskom.

Granit Xhaka, koji je postao poznat po namjernom promašaju u susretu između Švicarske i Albanije, iako rođen u Baselu posjeduje kosovsko državljanstvo. Mladi fudbaler Borussije M’gladbach ukomponovao bi vezni red Kosova "Made in Switzerland". Fudbaler koji igra pod komandnom palicom Luciena Favrea vrijedi oko 7,5 miliona eura.

U napadu bi mjesto jedne "špice" zauzeo Admir Mehmedi, Makedonac koji igra za Švicarsku, ali baš kao i Džemaili korijene vuče sa Kosova. Napadač koji je trenutno saigrač bh. reprezentativca Mensura Mujdže pod ugovorom je sa kijevskim Dynamom. U 18 zvaničnih utakmica u dresu Švicarske postigao je jedan gol, a vrijedi oko 3,5 miliona eura.

Društvo u napadu mogao bi mu praviti Adnan Januzaj. Novi vunderkind Manchester Uniteda, koji još uvijek nije odabrao selekciju za koju će nastupati, nije klasični napadač, ali se bolje snalazi pred protivničkim nego li red vlastitim golom. Mnogi špekulišu da Januzaj odugovlači sa izborom selekcije za koju će igrati iz razloga jer čeka da zemlja porijekla njegovih roditelja stekne pravo nastupa u takmičenjima pod okriljem FIFA-e i UEFA-e. Dečko rođen u Briselu 1995. godine trenutno vrijedi 6 miliona eura, ali će njegova cijena zasigurno rasti u narednom periodu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Rezerve ništa lošije
Pored fudbalera koje smo po vlastitom izboru uzvrstili u idealni sastav reprezentacije Kosova tu je još veliki broj imena koji bi mogli nastupati za ovu selekciju. To su svakako Fatos Beqiraj (Crna Gora-Dinamo), Emir Bajrami (Švedska-Panathinaikos), Pajtim Kasami (Švicarska-Fulham), Albert Bunjaku (Švicarska-Kaiserlautern), Amir Abrashi (Albanija-Grasshoppers), Ajet Shehu (Tottenham), Valdet Rama (Albanija-Valladolid), Alban Meha (Albanija-Paderborn), te mnogi drugi, a sve ove fudbalere trebao bi selektirati Albert Bunjaki selektor reprezentacije Kosova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.