Na vodi nikao prekrasni stadion, ali ima manu zbog koje mu prijeti katastrofa!

Izgleda prelijepo

Na vodi nikao prekrasni stadion, ali ima manu zbog koje mu prijeti katastrofa!

Admin Čaušević

Neki stadioni izgledaju zaista prelijepo, plijene pažnju svojim izgledom, ali isto tako i spektakularnom atmosferom zbog svoje akustike. Ipak, neki koliko god bili privlačni imaju i veliku manu. 

Da neki stadion nikne na vodi pomalo zvuči nestvarno, ali upravo se to desilo prelijepom fudbalskom zdanju koji se nalazi na obalama Crnog mora.

Postavljanje pješćanog nasipa počelo je 2010. godine i trajalo je nekoliko godina kako bi se prošorila obala, ali niko nije ni slutio da će se na tom mjestu praviti stadion.

Radovi su počeli 2013. i trajali su tri godine kada je izgrađen ovaj prelijepi sportski kompleks. Riječ je o stadionu Senol Gunes na kojem svoje domaće utakmice igra Trabzonspor.

Izgradnja kompletnog kompleksa je koštala 30-ak miliona eura. Kompleks osim stadiona još obuhvata razne objekte, uključujući dva dodatna fudbalska terena, četiri teniska terena i mnogo toga.

Oglasi

Kapacitet stadiona je 41.500 sjedećih mjesta. Tribine su uglavnom ispunjenje te tokom utakmica vlada zaista fantastična atmosfera pošto su navijači udaljeni od 8 do 10 metara od terena.

Stadion ispunjava sve moguće UEFA-ine zahtjeve, međutim ima i jednu manu pošto mu prijeti nestanak, ma koliko to čudno zvučalo.

Trabzonspor on Twitter: "50. YILDA OMUZ OMUZA MEDICAL PARK STADYUMU'NDA!  #GururveZaferDolu50Yıl #İyiKiVarsınTrabzonspor https://t.co/9JVfL1s5pZ  https://t.co/8IjoUnukhJ" / Twitter

Naime, meki dijelovi na kojim se stadion nalazi godišnje potonu u prosjeku za 9.7 milimetara, a dok se neki podignu za 3.9 milimetara što dovoljno govori o nestabilnosti terena.

Geolog Osman Bejtaš je izjavio kako su na stadionu otkrivene pukotine, lomovi te odvojeni dijelovi tribina te da defromacija terena traje još od 2016. godine kada je stadion i otvoren.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Prema podacima Evropske svemirske agencije teren gdje se nalazi stadion prolazi kroz intenzivne padove te bi se u slučaju malo snažnijeg zemljotresa mogao urušiti.

Inače, prelaskom na ovaj stadion Trabzonspor je počeo igrati odličan fudbal pa je tako prošle sezone osvojena i titula prvaka na koju se čekalo 38 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi