Jakirović: Obavio sam razgovor sa svakim igračem koji je došao da im dočaram u kakav klub dolaze

Trener Zrinjskog pred derbi na Pecari

Jakirović: Obavio sam razgovor sa svakim igračem koji je došao da im dočaram u kakav klub dolaze

E. Čaušević

Fudbaleri Zrinjskog sutra počinju novu sezonu Premijer lige i to gostovanjem kod Širokog Brijega.

Hercegovački derbi između Širokog i Zrinjskog igra se sutra na Pecari od 21 sati i sigurno je da nas očekuje dosta zanimljiva utakmica.

Zrinjski u boljem raspoloženju dočekuje ovu utakmicu jer su igrači Širokog prije dva dana neočekivano ispali u prvom pretkolu Konferencijske lige od albanske Vllaznije.

Danas je u prostorijama mostarskog kluba održana i press konferencija na kojoj se novinarima obratio trener ovog tima Sergej Jakirović.

"Pripreme su prošle, bile su kratke, intenzivne i brze. Odigrali smo šest pripremnih utakmica, zadovoljan sam s tim jer su svi igrači dobili minutažu i niko se hvala Bogu nije povrijedio. Napravili smo sve ono što smo planirali. Željno čekamo početak prvenstva. Raspored je takav da je prvo kolo Pecara, a pa onda Velež i Sarajevo. Imamo stvarno sve na papiru derbije, ali idemo utakmicu po utakmicu i u svakom meču pokušati izvući maksimim", rekao je Jakirović.

Govorio je i o velikim promjenama u igračkom kadru.

Oglasi

"U razgovoru s upravom odlučili smo se za taj zaokret. U prvom redu nekim igračima su istekli ugovor, za neke smo procijenili da je to njihov limit i za neke da ne mogu davati više ono što su davali. Jednostavno kako smo pratili neke igrače cijelo proljeće željeli smo dovesti mlade igrače željne afirmacije. Bilo mi je važno da imaju kontinuitet nastupa i da rade razliku u svom klubu i ligi i onda smo reagovali i doveli ih. Inače, ja mislim za budućnost da će rijetko ko dolaziti ko ima preko 25 godina jer mislim da se pokazalo da to nije dobro da bude neka zona komfora već da to budu igrači koji će gristi i davati sve od sebe svaku utakmicu", kaže trener Zrinjskog

Zrinjski prošle sezone nije izborio Evropu, a Jakirović se osvrnuo i na to.

"Naravno da je to neuspjeh i niko ne bježi od toga. Vidim da svaki članak u medijima počinje sa 'Podsjetimo Zrinjski nije uspio izboriti Evropu'. Naravno da je neuspjeh, gorak je okus nakon osam godina zašto baš sada na ne izborimo u Evropu, ali dobro sigurno da su nam ciljevi uvijek najveći jer je to tako kada vodiš ekipu protiv Zrinjskog. Svi igrači koji su došli obavio sam razgovore s njima da im dočaram u kakav klub dolaze. Jer to iz vana izgleda sve divno i krasno, ali kada si unutra vodio sam računa da možeš reagovati na pritisak, reagovati na pritisak konkurencije i imati radnu naviku. To su tri parametra koja ja tražim i nadam se da sam pogodio jer po svemu što smo vidjeli na pripremama davat će sve od sebe, a ovo je sport i u sportu je sve moguće. Optimista sam i ja sam uvjeren da ćemo biti dobri", dodao je Jakirović.

Osvrnuo se na novo pravilo od ove sezone da svaki klub mora početi meč s dva mlada igrača, a jedan od njih na terenu mora provesti svih 90 minuta.

"Lično mislim da Premijer liga ne može biti razvojna liga jer u njoj igraju najbolji u tom trenutku da li možeš ili ne možeš nema veze koliko imaš godina. Nama je Ivan Bašić igrao bez obzira na to pravilo, igrao je jer je to zaslužio. Ubacit ćemo još jednoga i vodili smo računa o tome. Imamo ih deset u rosteru i napravili smo konkurenciju među njima i neko će se sigurno afirmirati. Jedino što mi nije jasno oko tog pravila jeste koliko kada ta dvojica počnu koliko taj drugi mora biti na terenu. Da li je to poluvrijeme ili ćemo ga vaditi prvi prekid na meču jer to sigurno nije razvoj igrača i to je ubijanje mladog igrača. Trebalo bi to definisati ako je već doneseno i da bude kako treba".

Oglasi

Osvrnuo se na utakmicu protiv Širokog Brijega.

"Teška utakmica odmah na početku. Derbi bez obzira na igranje utakmice u Albanije. Umor će biti vjerovatno prisutan u nekom dijelu utakmice, ali ja ne računam na to jer ovo je hercegovački derbi i tu će se davati 200% od sebe. Nemamo dobro iskustvo sa Širokim na Pecari, oni su favoriti jer igraju na svom terenu i tradicija je na njihovoj strani. Mi ćemo probati maksimalno im otežati da mi budemo na nivou i odigramo dobar meč. Oni su u prednosti u odigravanju zvaničnih mečeva jer su odigrali dvije utakmice u Evropi i to pred gledateljima. To je dobro iskustvo jer se mi sada nakon godinu i tri mjeseca trebamo privikavati na gledatelje što je zanimljivo. Spremni smo za utakmicu i napravit ćemo sve da se vratimo s dobrim rezultatom".

Dotakao se i konkurentski klubova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Borac će sigurno biti gore jer su stekli ogromno samopouzdanje nakon dvije utakmice s Clujom. Sarajevo i Željo puno promjena, finansijske nestabilnosti i to sve dovodi do tog nekog haosa. Sada ovaj udarac ispadanje iz Evrope, ali to su veliki klubovi i vratit će se na pravi put. Tu je i Velež. Svi u medijima vide Borac i Velež u vrhu. Mi svi ostali smo tu, oni trebaju da brane pozicije koje su zaradili u posljednjoj sezoni i vidjet ćemo kako će se oni nositi s pritiskom kada se očekuje od tebe da pobjeđuješ svaki meč jer si imao jako dobru prošlu sezonu. Tako vidim, a kako će ići sezona vidjet ćemo".

Konferencija za medije uoči početka nove sezone i sutrašnje utakmice 1. kola m:tel Premijer lige protiv NK Široki Brijeg. #HŠKZ ⚪🔴

Posted by HŠK Zrinjski Mostar on Saturday, July 17, 2021
Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Pikachu11
Gdje su dosli u nakazu iz međugorja
6 8
Grohot
a usa bljakirovicu
2 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti