Nedavno ih navijači obrukali u Evropi, a sada slave titulu zahvaljujući najvećim rivalima

Šampanjac se može otvoriti

Nedavno ih navijači obrukali u Evropi, a sada slave titulu zahvaljujući najvećim rivalima

H. Zilić

Krunisan je još jedan prvak u evropskim fudbalskim ligama.

Nakon Moldea u Norveškoj i HJK Helsinkija u Finskoj do titule prvaka došao je i irski Shamrock, a to im je bila treća uzastopna titula i ukupno 20. u klupskoj historiij.

Pored toga Shamrock je rekorder i u FA Cupu gdje imaju 25 trofeja, pa su sa 45 trofeja među najtrofejnijim timovima u Irskoj.

Roversi su slavili titulu sinoć nakon remija Slige i Derry Citya rezultatom 0:0. Sada dva kola prije kraja Shamrock ima nedostižnih sedam bodova ispred Derry Citya i njihov derbi u narednom kolu neće puno značiti rezultatski.

Derry je sinoć prosuo veliiku šansu da zakuha prvenstvo u dva posljednja kola, a za utjehu im može biti činjenica da su dva kola prije kraja obezbijedili plasman u kvalifikacije za UEFA konferencijsku ligu.

Oglasi

Finiš prvenstva dat će nam odgovor ko će biti trećepalsirana ekipa u Irskoj, a za to mjesto bore se Dundalk sa 60 bodova i St. Patricks sa 58 bodova.

Trećeplasirani tim će sigurno obezbijediti kartu za UEFA konferencijsku ligu. Ekipa koja završi na 4. mjestu također ide u Konferencijsku ligu, ali pod uslovom da Shelbourne u finalu FA Cupa ne savladala Derry City.

Na začelju ja također gužva. UC Dublin ima 23 boda, a Finn Harps 20 bodova. Devetoplasirana ekipa će u play out, a 10. tim napušta Premier ligu Irske. Novi/stari premijerligaš je Cork City, dok će play out odnosno baraž odrediti preostalog učesnika.

Inače, Shamrock je došao u centar pažnje prije skoro dva mjeseca na utakmici Konferencijske lige protiv Djurgardena. Naime, navijači irske momčadi skandirali su pjesmu kojom izražavaju radost zbog smrti kraljice. Tribinama je odjekivalo "Lizzys in the box", što bi se moglo prevesti kao "Elcia je u lijesu". Sam deminutiv kraljičinog imena može se u Velikoj Britaniji pročitati kao uvreda njenog veličanstva.

Pored irskog, finskog i norveškog fudbala, do kraja ove kalendarske godine dobit ćemo prvake u Švedskoj i Bjelorusiji, a tamo se vodi velika borba za titulu u samom finišu prvenstva, posebno u Bjelorusiji gdje je čak pet timova u igru za titulu tri kola prije kraja (Soligorsk 55, Energetik 54, Dynamo Minsk 52, BATE Borisov 50, Isloch 47).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi