U Britaniji žalost, a negdje radost: Navijači slave smrt kraljice pjevajući užasnu pjesmu

Irci slave

U Britaniji žalost, a negdje radost: Navijači slave smrt kraljice pjevajući užasnu pjesmu

Edmir Škorić

Smrt kraljice Elizabete II naširoko je odjeknula u sportskom okruženju.

U Britaniju pristižu sućuti iz cijelog svijeta, a događajima koji su uslijedili prethodi minuta šutnje. Navijači iz Irske ponašali su se malo drugačije, nije im bilo žao preminule vladarice.

Elizabeta II umrla je jučer navečer u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Bila je najduža vladarica u povijesti Velike Britanije. Njena smrt dirnula je cijeli svijet, pa tako i sportsku zajednicu.

Susreti engleskih klubova u evropskim kupovima u četvrtak popraćeni su minutom šutnje posvećenom sjećanju na Elizabetu II. No, nije svugdje ta informacija naišla na dobre reakcije.

Povodom susreta Konferencijske lige između irskih Shamrock Roversa i švedskog Djurgardena, navijači domaće momčadi skandirali su pjesmu kojom izražavaju radost zbog smrti kraljice.
Tribinama je odjekivalo "Lizzys in the box", što bi se moglo prevesti kao "Elcia je u lijesu". Sam deminutiv kraljičinog imena može se u Velikoj Britaniji pročitati kao uvreda njenog veličanstva.

Za skandalozno ponašanje zaslužna je burna povijest odnosa Irske i Velike Britanije. Irsko-britanski sukob datira s prijelaza iz 16. u 17. stoljeće. Intenzivirao se u 19. stoljeću kada je Irska postala dijelom Ujedinjenog Kraljevstva.

Oglasi

Njeni stanovnici, međutim, nisu tretirani kao građani iste kategorije, a Irci i danas zamjeraju Britancima ubistva njihovih sunarodnjaka i veliku glad, tokom koje je umrlo 1,5 milona stanovnika Zelenog otoka uz pasivan stav okupatora.

Nakon godina borbe za neovisnost, zemlja ju je ponovo stekla 1921., iako je tada odvojena Sjeverna Irska, koja je ostala pod kontrolom monarhije.

Irska je prestala priznavati suverenitet britanskog vladara tek 1949. godine. To, međutim, ne znači da su prepirke između suprotstavljenih strana okončane. Godine 1968. izbio je sukob u Sjevernoj Irskoj koji je riješen tek 30 godina kasnije potpisivanjem Sporazuma na Veliki petak. Obje strane tada su napravile ustupke, odrekavši se određenih zahtjeva.

Irish Times ilustrirao je stav Iraca prema monarhiji. "Imati monarhiju pored sebe pomalo je kao imati susjeda koji jako voli klaunove. Njegova kuća ima murale s klaunovima, na svakom izlogu ima lutku klauna, a ima neutaživu potrebu slušati i raspravljati o temama vezanim uz klaunove. Tačnije, za Irca je to kao da ima susjeda koji jako voli klaunove, a u isto vrijeme Irčevog djeda klaun je ubio".

Ponašanje ljudi okupljenih na stadionu Tallaght nije novost u Velikoj Britaniji i Irskoj. U prošlosti su nogometni navijači iskazivali radost zbog smrti nepopularnog političara. Godine 2013. navijači Liverpoola skandirali su Margaret Thatcher, koja je preminula nekoliko dana ranije.

Nesklonost bivšeg britanskog premijera posljedica je tragičnih događaja u Hillsboroughu. Godine 1989. tokom polufinalne utakmice FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta dogodila se tragedija na tribinama u kojoj je život izgubilo 96 navijača.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Nakon mnogo godina postalo je jasno da je situacija uglavnom uzrokovana nespretnim postupcima policije južnog dijela Yorkshirea. No, prvotna verzija, koju je forsirao državni aparat na čelu s Thatcher, bila je da je za tragediju odgovorno samo sramotno ponašanje navijača, priča o huliganizmu i pijanstvu.

Osim toga, vlasti su označile dokumente koji se odnose na ovaj slučaj, koji su tek prije nekoliko godina izašli na vidjelo. Zbog toga istina dugo nije mogla izaći na vidjelo, ali i kada je izašla, navijači Liverpoola nisu dopustili da se zaboravi prošlo zlo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi