Simpatična priča iz Koraja: Treniraju pod fenjerima, a igrači igraju za peticu sa lukom u lepini
Treninzi se obavljaju noću, što je prava rijetkost posebno u nižim ligama, a čak i način isplate je jako zanimljiv.

Najbitnije je druženje, te sticanje prijateljstva

Simpatična priča iz Koraja: Treniraju pod fenjerima, a igrači igraju za peticu sa lukom u lepini

E. Oštraković, foto: E. Oštraković

Nogomet se danas isključivo igra zbog novca. Naravno to se odnosi na sve veće i jače lige, gdje je glavni cilj, osvajanje titula, te zarada što više novca, kako za klub tako i za nogometaše.

Ipak, postoje i neki manji klubovi, posebno kod nas u Bosni i Hercegovini, gdje nije sve u novcu, nego u ljubavi prema drevnoj igri zvanoj nogomet.

Jedan od takvih klubova je i NK Koraj, koji dolazi iz istoimenog mjesta koje se nalazi u blizini Čelića. Takmiče se u 2. ligi TK, a ambicija za većim rangom nemaju. Sve je stvar druženja.

Pritiska za rezultatom nema, ali očito je da nekim ljudima NK Koraj predstavlja mnogo toga lijepog u životu.

"Koraj je, slobodno mogu reći jedina svijetla tačka koja datira u Koraju još od 1928. godine. Ono što je zanimljivo za naš klub, jeste da se takmičio u ratnim godinama. Korajski borci su se samovoljno organizovali, te su od 1993. do 1995. godine bez prekida nastupali u tadašnjoj ligi. Priča o NK Koraj ponovo se aktivirala 1999. godine i tada je počela izgradnja terena kao i svlačionica. Sigurno je da bi sa manjim ulaganjima ovaj stadion mogao postati jedan od boljih, možda i u većim rangovima. Naš klub posluje i opstaje zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, te nema nekih stalnih izvora prihoda. Osim dijaspore, pomaže nam Općina Čelić, te privrednike u Koraju i oko Koraja", rekao je na početku razgovora za SportSport.ba Mahir Čejvanović, član Uprave NK Koraj, koji obavlja funkciju generalnog sekretara kluba.

Teško je u ligi koja je peti rang takmičenja u Bosni i Hercegovini očekivati neku dozu profesionalnosti, ali je jako bitan pristup treninzima i utakmicama.

"Ako postoji profesionalizam u amaterizmu, to smo sasvim sigurno mi. Prije dvije godine igrali smo 1. ligu TK i to je jedan od historijskih uspjeha, a te godine smo proslavili i 90 godina postojanja kluba. Tada je u Koraju gostovao jedan velikan, a riječ je o Željezničaru. Sama ta ekspedicija u 1. ligu TK za nas je bila atrakcija. Od augusta, kada nismo znali da li ćemo imati klub, do kraja novembra kada smo bili prvi na tabeli sa 12 bodova više od drugoplasiranog pratioca."

Prošla sezona, posebno prvi dio, nije u lijepom sjećanju simpatizera Koraja, ali opstanak je izboren.

"Prošla sezona također nije bila za pamćenje. Tada je Koraj u prvih 15 kola osvojio tri boda i postigao dva gola. Ipak, u drugoj polusezoni smo uspjeli da izborimo opstanak. Ove godine smo četvrti na tabeli, a ambicija za ulazak u viši rang nemamo. Želimo se družiti i želimo kvariti planove konkurentima za prvo mjesto."

Prvi poraz na domaćem terenu u ovoj sezoni upisan je u prošlom kolu, ali malo kome je bilo do same utakmice.

"U prošlom kolu upisan je prvi poraz na domaćem terenu i to od Jedinstva iz Vučkovaca. Ipak sve je bilo u drugom planu obzirom da smo se utakmici posvetili iz nekih socijalnih razloga sjećajući se prvog Predsjednika skupštine nakon rata u Koraju Emina Ketanovića, koji je nedavno preminuo. Tako da rezultat zaista nije bio u prvom planu, jer smo svi bili pod utiskom. Ipak, šansu za pobjedu imamo u narednom kolu, naravno ako se poslože neke stvari, te ako suđenje bude na nivou. Ono što moram dodati je da je ove godine suđenje bolje nego ikad."

Organizovane grupe navijača nema, ali svi su uvijek raspoloženi za čašicu rakije uz koju daju podršku svom klubu.

"Mi nemamo organizovanu grupu navijača, nego su to većinom ljudi srednjih godina koji dolaze na utakmicu da se odmore, da popiju koju čašicu rakije i raspale roštilj. Ipak, oni daju posljednji atom snage kako bi nam pružili podršku."

Veliki rival je ekipa Čelića, sa kojom su se prije nekoliko godina borili za promociju u veći rang.

"Rivalitet sa Čelićem postoji od samog postojanja kluba. Pozitivnog komšijskog naboja je uvijek bilo, to čak pričaju i stariji ljudi. Prije pet godina borili smo se sa Čelićem za ulazak i 1. ligu TK, a oni su tada spletom okolnosti izborili promociju. Satisfakcija nam je bila da smo ih pobjedili u Koraju sa 3:0, a oni čak nisu uputili niti jedan šut prema našem golu."

Treninzi se obavljaju noću, što je prava rijetkost posebno u nižim ligama, a čak i način isplate je jako zanimljiv.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga TK:

"Mi smo Korajski fenjeraši. Ne zbog statusa na tabeli, već što treniramo pod fenjerima. To su tri reflektora koja pokrivaju određeni dio i tu naši momci treniraju tri puta sedmično. Opet napominjem, želimo da se družimo, da stvaramo prijateljstva. Klubovi koji imaju veća sredstva od nas, nemaju ovakve uslove i treninge i nemaju ovakvu želju za treniranjem. Naši igrači igraju bez novčanih naknada, a ono što dobiju jesu kako mi to volimo reći, petica sa lukom u čitavoj lepini i to je sve", rekao je na kraju razgovora gospodin Čejvanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi