Slijedi borba za medalje
Španija je dosad odigrala samo jednu pravu utakmicu, a ono najvažnije tek slijedi

Eurobasket 2009

Slijedi borba za medalje

Osam najboljih reprezentacija Evrope danas kreće u borbu za medalje, kao i za šest mjesta koja vode u Tursku na SP naredne godine. Sve ono što su dosad pokazali ne vrijedi, sada odlučuje samo jedna utakmica.

Prva dva kruga su pokazala ono što su svi predviđali pred početak prvenstva. Izostanak nekih  igrača u svim reprezentacijama, osim Španiji, donio je potpuno izjednačen kvalitet takmičenja. To je prouzročilo nekoliko iznenađujućih rezultata, kao i rano ispadanje jednog od favorita Litvanije. Veliki broj mladih igrača na najbolji način je iskoristio ukazano povjerenje svojih selektora i dostojno zamijenio odsutne igrače.

Još jednom se pokazalo da sistem takmičenja na evropskim prvenstvima izgleda zbilja smješan. Tako će recimo danas Srbija i Španija igrati svoje četvrtfinalne utakmice protiv Rusije i Francuske nepuna 24 sata nakon odigranih utakmica, dok su njihovi protivnici imali dan više za odmor, a recimo Hrvatska i Grčka koje svoje mečeve igraju sutra imali su čak dva dana više za odmor. To itekako može utjecati na krajnji rezultat. To je veliki problem s kojim se reprezentacije susreću već niz godina, a FIBA ne zna ili ne želi da rješi taj problem.

Osam reprezentacija koje su ostale u četvrtfinalu boriće se za medalje, kao i za plasman na SP naredne godine u Turskoj. Evropa će dati šest selekcija, plus Turska kao domaćin, što znači da samo jedna od ovih osam selekcija neće vidjeti Tursku narednog ljeta. Ona selekcija koja se nađe u toj ulozi imaće veliki razlog da tuguje.

Koliko znači izostanak jednog igrača najbolje se vidjelo u slučaju Njemačke, kojoj je izostanak Dirka Nowitzkog zatvorio vrata četvrtfinala, kao i puta u Tursku. Mnogi će reći kako je Njemačka došla na prvenstvo bez nekoliko igrača, ali realno gledajući, da je tu bio Nowitzki u ovoj konkurenciji oni bi imali velike izglede za plasman u četvrtfinale, pa i dalje.

Najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva je Srbija. Srbija spada u košarkaške velesile i rezultat koji su ostvarili možda nije iznenađenje, ali igra ove mlade ekipe, svakako je poslastica za sve ljubitelje košarke. S druge strane naši zapadni susjedi Hrvati su rezultatski ostvarili ono što su i planirali, ali igra Repešine selekcije je daleko od nijihovog igračkog potencijala.

Ukić je odigrao na visokom nivou, ali je očigledno da igra Hrvatske puno više zavisi od forme Zorana Planinića, koji dosad nije odigrao ni približno svojim mogućnostima. Ako Planinić proradi u nastavku prvenstva ova ekipa može do medalje koju hrvatska javnost čeka još od 1995. godine.

Francuska i Grčka su odigrale na visokom nivou. I dok se od Francuske sa sedam NBA igrača u sastavu to i očekivalo, igra jedne potpuno nove, mlade grčke reprezentacije je iznenadila sve. Reprezentacija koja je na Eurobasket stigla bez Papaloukasa , Diamantidisa, Papadopoulosa, Dikoudisa, Tsartsarisa i Hatzivretasa nije bila u ozbiljnim planovima košarkaških stručnjaka, ali igra Koufosa, Perperoglua i Calathesa pokazala je da grčka škola košarke još uvijek radi punom parom.

Slovenija i Rusija su dosada odigrale po planu uprkos izostanku nekih igrača, to se prije svega odnosi na Rusiju. Španija je izborila četvrtfinale tek kao četvrtoplasirana reprezentacija u grupi, što je svakako razočarenje za njih, ali je igra u odlučujućoj utakmici protiv Poljske pokazala da još uvijek imaju kvalitet za velika dijela. Tanjevićeva Turska izgleda vrlo dobro, što treba da znači da će oni na SP naredne godine u Turskoj uz pomoć domaćih navijača igrati veliku ulogu.

Četvrtfinalni parovi nude garanciju u vrhunsku košarku, a ko god prođe dalje biće sasvim zasluženo. Rusija i Srbija su dvije različite škole. Dok Rusi puno više pažnje posvećuju odbrani, s druge strane Srbija igra napadačku košarku, ali će odgovoriti i jakom odbranom ako bude potrebe.

Dueli Slovenije i Hrvatske, odnosno Turske i Grčke, biće posmatrani iz jednog drugog, političkog ugla, što uvijek nosi određenu dozu nervoze koja može presuditi. Meč između Francuske i Španije je možda finale prije finala, a Španci tu imaju priliku pobjedom izbrisati loš dojam koji su ostavili u prvih šest utakmica.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.