Slišković: Neka misli ko šta hoće, četiri boda su uspjeh
Foto: epa.eu

Bivši selektor Bosne i Hercegovine

Slišković: Neka misli ko šta hoće, četiri boda su uspjeh

Blaž Slišković je neosporno jedno od najvećih imena bosanskohercegovačkog fudbala, a upravo je legendarni Baka vodio fudbalsku reprezentaciju naše zemlje u prvom duelu protiv selekcije Velsa, doduše u prijateljskom susretu.

Sada već daleke 2003. godine Sliškovićevi izabranici su remizirali sa Velsom odigravši 2:2, iako su u dva navrata imali vodstvo u meču koji se igrao na stadionu Millennium u Cardiffu.

"Teško je sada govoriti sa ove vremenske distance. Teško je uopće porediti prijateljsku sa takmičarskom utakmicom, ali bez obzira na sve ja mogu reći da smo mi tada pružili jednu kvalitetnu partiju u kojoj smo vodili dva puta, a na kraju je susret završen rezultatom 2:2. Nije lako ni usporediti današnju reprezentaciju BiH i onu tada, baš kao ni sastav Velsa nekad i sad", rekao je nekadašnji selektor najboljeg bh. tima Blaž Slišković na početku razgovora za SportSport.ba.

Uvijek odmjeren i precizan u svojim komentarima, sa velikom dozom iskrenosti ali i respekta prema svojim kolegama Veležova i Hajdukova igračka legenda upoznata je sa situacijom u kojem se nalazi njegov kolega i nekadašnji reprezentativni kolega u dresu bivše Jugoslavije.

"Znam da Safet ima određenih problema u zadnjoj liniji, ali bez obzira na sve vjerujem da Vels nije nepobjediv. Daleko od toga da ne treba respektirati reprezentaciju kakav je Vels koji ima jednog Balea, ali moje je mišljenje, pa neka ga protumači kako god ko hoće da je u gostima kod ovakvih ekipa, direktnih konkurenata, važno ne izgubiti. Gledao sam taj Vels, nisu oni ništa specijalno odigrali u prvoj kolu protiv Andore, ali u gostima kod ekipa ovakvog kvaliteta dobro je kad osvojite i bod", istakao je legendarni Baka, ali daleko od toga da smatra da izabranici Sušića ne mogu do trijumfa večeras:

"Prije 20-tak dana smo poraženi od Kipra, pa je sada malo teško davati neke procjene, izjave...Ipak, mislim da bi četiri boda iz ova dva duela koji nam slijede bio uspjeh. Hoćemo li pobijediti Vels, a remizirati sa Belgijom ili remizirati sa Velsom, a pobijediti Belgije, to je nevažno".

Upravo sličnu stvar kazao je jučer prije polaska za Vels i selektor Sušić.

Jedna zanimljiva anegdota, izjava, poruka, kako god želite čiji je autor Blaž Slišković za sva vremena obilježila je prvu utakmicu između Velsa i Bosne i Hercegovine.

Stajao je Baka kraj aut linije, a potom dozvao Elvira Bolića, da njegovu poruku prenese imenjaku Baljiću.

Sada već kultno "Bola, Bola, Bola...reci Balji da se ne zaj..bava", dobilo je svoje pojašnjenje, više od deset godina kasnije.

"Vodili smo 1:0 ili 2:1 ne sjećam se sada tačno, a iza nas je nakon tog vodećeg gola bio period od deset minuta odlične igre. Onda je uslijedio neki neobjašnjiv pad, svi su odjednom počeli izvoditi nekakve individualne akcije, a u jednoj od njih Balja (Elvir Baljić op.a) želio je dvojici loptu probaciti kroz noge. Tada sam dozvao Bolu (Elvir Bolić op.a) jer mi je bio bliži, i rekao mu 'poruku' za Baljića", objasnio je Slišković zbog čega je nastala kultna poruka.

Na našu konstataciju da se nadamo da večeras neće biti "zaj..ancije", legendarni Mostrac je kazao:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Nadam se da neće, ne bi trebalo. Drago mi je da je Balja sada u prilici da se nađe u gotovo istoj poziciji u kojoj sam ja bio", kazao je na kraju razgovora za SportSport.ba nekadašnji selektor Zmajeva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.