Sloboda ne treba da brine za budućnost
Juniori Slobode u Antaliji žele da se nametnu Slavku Petroviću i njegovom stručnom štabu, a nesebično im u svemu pomažu starije kolege

Juniori dobili šansu da pokažu da mogu

Sloboda ne treba da brine za budućnost

Edmir Škorić

U sklopu priprema za nastavak prvenstva ekipa Slobode iz Tuzle već nekoliko dana boravi u Antaliji (Turska).

Turski turistički biser na Sredozemnom moru postao je najatraktivniji centar za sportski turizam, a svake godine barem četiri ili pet klubova posjeti Antaliju kako bi imao adekvatne pripreme.

Igrači u all inclusive hotelima imaju sve što požele - kvalitetnu hranu, vrhunske sobe, teretane, saune, bazene, sportska igrališta, poglede na more i u svakom pogledu omogućen im je pravi užitak i stvoreni su svi preduslovi za kvalitetan rad i dobar odmor.

Sloboda se ove godine nalazi u hotelu Kremlin Palace u kojem već godinama unazad boravi i FK Željezničar, a odmah pored su tereni za treninge, dok svoje pripremne mečeve igra na okolnim izuzetno kvalitetnim terenima pojedinih sportskih centara (uglavnom hoteli imaju svoje komplekse).

Sloboda će danas od 17 sati po lokalnom, odnosno 15 po srednjoevropskom vremenu protiv Tomska igrati na terenu WOW fudbalskog centra, a sami procijenite o kakvim terenima se radi

U ekipi Slobode vlada dobra atmosfera, Slavko Petrović je napravio spoj mladosti i iskustva, skrpio dobar tim i na našem prvom susretu u Antaliji odmah konstatovao da je ovo dovoljno da se napravi, u najmanju ruku, rezultat vrijedan mirnog kraja sezone, a ne odustaje ni od nekih većih ambicija.

Osim onih iskusnih igrača, Sloboda je na pripreme povela i one koji da tako kažemo tek prave prve ozbiljnije korake u profesionalnoj karijeri. Nekoliko juniora s nestrpljenjem čeka šansu da zaigra, a prava prilika za to su mečevi protiv Tomska (danas) ili Arde iz Bugarske s kojim je tuzlanski tim remizirao nedavno rezultatom 0:0. Ima utakmica, treninga, dovoljno je prilike za mlade snage da pokažu da na Tušnju ne trebaju da brinu za budućnost.

"Jako sam zadovoljan pripremama u Antaliji i ovo je iskustvo koje mi puno znači. Treninzi su jačeg intenziteta u odnosu na one u omladinskim kategorijama, ali brzo sam se prilagodio. Stariji igrači nam dosta pomažu, oni ipak imaju ogromno iskustvo i nama mladima je to neophodno, te nam dijele nesebično savjete kako bismo postali dobri igrači", kazao je junior Adin Omić za SportSport.ba, pa dodaje:

"Fudball je moj način života, naporno treniram i trudim se ako Bog da da dobijem pravu priliku. Gospodin Slavko Petrović mi je dao povjerenje i želim svojim radom da ga opravdam. Zahvalan sam na ukazanoj prilici i uradit ću sve što mogu da im to vratim".

Očekuješ li minute u igri u drugom dijelu sezone?

"Vjerujem da ću na ovim pripremama zadovoljiti ukuse stručnog štaba i da ću dobiti priliku u prvenstvenim mečevima, a koliko će to biti, ipak zavisi i od šefa, no moje je da dam sve od sebe. A što se Slobode tiče, ne sumnjam da će izboriti opstanak jer imamo kvalitet, a iu prava kluba na čelu sa Senadom Mujkanovićem je dovela određeni broj kvalitetnih igrača ove zime".

Čemu težiš u životu, neki zacrtani cilj?

"Želja mi je da zaigram za A reprezentaciju BiH, a također sebe vidim jednog dana u nekom od klubva iz najjačih evropskih liga. Upravo zbog toga se toliko dajem na svakom treningu. Ne bih govorio u kojem bih klubu volio da zaigram jer je to zaista predaleko u ovom trenutku, ali potajno se nadam kao i svaki drugi mladi igrač".

Ima li Sloboda perspektivnu omladinsku liniju igrača i treba li brinuti za budućnost?

"Naravno da ne treba da brine, nego da se nada pozitivnoj budućnosti. Sve selekcije omladinskog pogona su u samom vrhu domaćih prvenstatava - pioniri, kadeti, juniori... Koordinator omladinskog pogona i njegov stručni štab rade vrhunski posao i to će u budućnosti donijeti rezultate, kakona domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni", zaključuje mladi Omić.

Saša Maksimović je drugi strijelac juniorske Premijer lige s 13 pogodaka, a odlazak u Lisabon u Akademiju velikog Sportinga možda najbolje pokazuje o kakvom talentu je riječ.

"Ono što je rekao Omić, nekako je to to. Tu u Antaliji je sve savršeno, mada nas polako stiže i umor, ali ovaj dio priprema je najbitniji i idemo dati maksimum u svakom treningu. Utakmice su jake, dobri protivnici, terenu fantastični, što ste vjerovatno i sami vidjeli. Sretan sam što imam priliku da radim na treninzima prvog tima Slobode i Slavko Petrović je trener koji ima hrabrosti da u vatru gurne i neke mlade igrače, a mi želimo sve to da mu vratimo dobrim igrama i bespoštednom borbom", ističe Maksimović, koji je dodao:

"Ne želim da sam tek reda radi u prvom timu Slobode i zato idem 120 posto u svakom trenutku, kako bih naravno pokazao da zaslužujem šansu, pa se nadam da ću je i dobiti kada krene drugi dio sezone. Sloboda ima dobar tim i ne treba da se brine, siguran sam da opstanak nije upitan, a niti budućnost s mladim talentima".

Osvrnuo se Maksimović potom i na Sporting u kojem je boravio sedam dana.

"To je bilo jedno veliko iskustvo za mene. Posjetio sam Sportingov trening kompleks i stadion, odradio takoreći probni period i vjerujem da će mi to kasnije biti zlata vrijedno iskustvo. Sporting je veliki klub, pa ko zna, možda zaigram u njegovom dresu u budućnosti, ali sada je u mislima samo Sloboda. Želimo da tuzlanska publika ima razloga doći na Tušanj i gledati nas", tvrdi Maksimović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Sloboda je klub koji trenutno misli na svoje omladince i to je jako dobra stvar gledajući dugoročno. U Antaliji smo svi na okupu, ovi mlađi uče od starijih, ali nastoje pokazati da i oni tu pripadaju. Protiv Bugara smo odigrali dobro, no prave partije ćemo tek da pružamo. Što se mene tiče, zahvalan sam klubu na ukazanom povjerenju, želim da zadržim status prvotimca i da u narednim sezonama donosim svojim igrama dobre rezultate Slobodi", govori Alen Kurtalić, koji uz Omića i Maksimovića marljivo radi kako bi dobio pravu priliku.

Slobodi, dakle, ne nedostaje mladosti i talenta, vrijeme će pokazati da li će sve to na kraju biti jedan happy end ili će otići u nekom pogrešnom pravcu, ali jedno je sigurno - talent bez rada je uzaludan, a i sa radom ako nema ko da ga primijeti.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti