U Premijer ligi se stvarno dešavaju čuda: Sa prosječnom platom od 200 KM ostali u eliti!

Savez objavio finansijski izvještaj Sloge

U Premijer ligi se stvarno dešavaju čuda: Sa prosječnom platom od 200 KM ostali u eliti!

A. Čaušević

Ko kaže da se u Premijer ligi ne dešavaju čuda, grdno se vara. Pravi primjer je finansijski izvještaj Sloge Meridian iz Doboja koja je posljednjem kolu osigurala opstanak u društvu najboljih. 

Kraj sezone znači i objavljivanje finansijskog poslovanja 12 premijerligaša za prethodnu godinu, u ovom slučaju za period od 1. janara do 31. decembra 2022. godine.

Kako nema vlastitu web stranicu, što je inače jedna od obavaza, FS BiH je objavio finansijski izvještaj Sloge Doboj i jedan detalj je privukao pažnju.

Naime, Dobojlije su prema zvaničnim podacima na ime plata potrošili 72.764 KM bruto, to znači da je u prosjeku svakog mjeseca na isplate zaposlenih trošeno 6.063 KM.

Ukoliko se u obzir uzme činjenica da svaki klub, računajući igrački kadar, stručni štab i administraciju ima oko 30-ak zaposlenih to znači da su prosječne mjesečne plate u Slogi iznosile oko 200 KM.

Što se tiče rashoda najveći iznos je evidentiran u stvaci "nematerijalni troškovi" koji iznose 841.962 KM. Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje.

Oglasi

Inače, u prošloj godine Dobojlije su ostvarile gubitak od oko 50-ak hiljada KM, pošto ukupni prihodi iznose 1.001.908 KM, a rashodi 1.052.185 KM.

Sloga je prvu polovinu 2022. godine igrala u Prvoj ligi RS, zatim je dobila licencu za učešće u Premijer ligi te se može reći da je s ozbirom na uloženo ostvarila i više nego impresivne rezulate u bh. eliti.

Poređenja radi, neki od vodećih klubova su na plate svojim uposlenim potrošili višestruko više. Tako je FK Borac na ime plata potrošio 1.3 miliona KM, a Sarajevo i Zrinjski po četiri, odnosno pet miliona KM.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svoju premijernu sezonu u bh. eliti Sloga je završila na 9. mjestu što znači da je na ime nagradnog fonda ovom klubu pripalo 47.392,27 KM.

Nakon što su se spasili u posljednjem kolu Dobojlije su odlučile da ukažu povjerenje Vladi Jagodiću koji je za kratko vrijeme uradio vrlo dobar posao te će i naredne sezone sjediti na klupi.

Top Komentari

Slana_carsija
Bitno je da Sloboda duguje i da se o njoj priča
6 0
Da država, policija, inspekcije krenu raditi premjerligase ostala bi svega tri kluba u prvenstvu. Sarajevo, Željo Zrinjski.
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti