Slovenci razbili Poljsku
Slovenci su odigrali sjajnu posljednju četvrtinu

Eurobasket 2009

Slovenci razbili Poljsku

Slovenija je odličnom igrom savladala domaćina Poljsku u drugoj utakmici današnjeg programa na Eurobasketu sa 76:60. Izabranici Jure Zdovca su pokazali veliku igru protiv indisponiranih Poljaka.

Slovenija je odigrala svoju najbolju utakmicu na ovom prvenstvu. Poljaci su imali rezultatski egal samo u prvoj četvrtini, a onda se igra poljskog tima potpuno raspala. Slovenci su pogađali sa svih pozicija, iz vana, iz reketa, odakle god bi im na um palo, a Poljaci su stajali poput statista i sve nijemo posmatrali. 

Poljska je bolje otvorila utakmicu. Prvu četvrtinu su domaći košarkaši nošeni bučnom publikom u dvorani u  Lodzu dobili sa 17:11. Poljska centarska linija izgledala je vrlo dobro u tim trenutcima, a onda se u nastavku igre potpuna raspala. Brezec i Lorbek su preuzeli stvari u svoje ruke i naparvili rezultatski preokret. Slovenci dobivaju drugu četvrtinu rezultatom 20:12 i odlaze na odmor sa prednošću od dva poena 31:29.

Treća dionica je bila vrlo loša, što se tiče šuterskog raspoloženja i jednih i drugih. Slovenci su je dobili sa 12:11, ali su naparvili previše nerezonskih šuteva koji su završavali daleko od obruča Poljske, a ništa bolji nisu bili ni Poljaci.

Na pauzi između treće i četvrte dionice Jure Zdovc je očitao lekciju svojim košarkašima koji su u nastavku odigrali mnogo bolje. Bila je to najbolja četvrtina Slovenaca na ovom prvenstvu. Igrom u četvrtoj četvrtini Slovenci su pokazali da ih s pravom mnogi smatraju pritajenim favoritom za jednu od medalja. Slovenci su odličnom igrom iz vana, te sjajnom odbranom na Gortatu u Lampeu, slavili sa 33:20. Konačnih 16 poena razlike za Slovence moglo je zadovoljiti Juru Zdovca i sve navijače Slovenije.

Najbolji u redovima Slovenije bili su Erazem Lorbek sa 20 poena i Jaka Lakovič sa 14 poena, dok su kod Poljaka standardno najbolji bili Logan i Szewczyk sa po 15 poena.

POLJSKA SLOVENIJA 60:76

LODZ- Poljska – Slovenija  60:76 (17:11, 12:20, 11:12, 20:33 )

POLJSKA: Skibniewski, Roszyk, Chylinski, Szubarga 2, Witka, Szewczyk 15, Wojcik, Ignerski 7, Logan 15, Gortat 6, Lampe 6 i Koszarek 9.

SLOVENIJA: Slokar 5, Lakovič 14, Udrih 10, Brezec 12, Smodiš, Klobučar 4, Nachbar 6, Dragič, Jagodnik 5, D. Lorbek, Golemac i E. Lorbek 20.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.