Slovenija ispred Turske uzela jedinicu
Boštjan Nachbar

Eurobasket 2009

Slovenija ispred Turske uzela jedinicu

M. Maksimović

U posljednjem susretu drugog kruga Eurobasketa, Slovenija je pobjedila Tursku 69:67, pa će kao
prvoplasirana selekcija grupe F igrati protiv Hrvatske u petak. Turska je kao i Slovenija drugi krug zaključila sa omjerom pobjeda i poraza 4-1, ali će kao druga igrati protiv Grčke, također u petak.

Slovenci su krenuli odlično u utakmicu i Turska je samo zahvaljujući Ilyasovi držala kakav takav priključak. Poenima Nachbara u samoj završnici Slovenija je nakon deset minuta imala 24:15, a na polovini druge dionice to Turska je bila u velikim problemima, Laković je zabio tricu za 37:18. Turci su se do odmora u kratkom periodu vratili u igru, velikom serijom 14:2, pa je to na poluvremenu bilo podnošljivih -7.
Slovenija je svoje vodstvo držala do 36 minute kada se situacija na terenu počela komplikovati. Srećom po Slovence, u pravom trenutku Nachbar pogađa tricu, a nakon promašaja Asika, Slokora dodaje dva poena za +6. Deset sekundi prije kraja Udrich pravi glupi faul, Arslan zabija sva tri slobodna, pa je devet sekundi prije kraja 68:67 za Sloveniju.
Da još malo živaca potroši svom treneru Zdovcu pobrinuo se opet Udrih koji promašuje jedno od dva slobodna, pa Turci imaju napad za pobjedu ili produžetke.Tražili su ovo prvo, ali tricu nije pogodio Atsür. Kod Slovenije, 16 poena je ubacio Nachbar, dok mu je sa druge strane parirao Ilyasova sa 16 poena i sedam skokova.

Slovenija - Turska 69:67
(24:15,15:17,18:20,12:15)
Lodz.Lodz Arena.Gledalaca:3900
Sudije:Zoran Sutulovic (Mne), Borys Ryzhyk (Ukr), Robert Lottermoser (Nje)
Slovenija:Slokar 3,Laković 12,Udrih 12,Brezec 7,Smodiš,Klobucar,
Nachabr 16,Jagodnik 11,D.Lorbek, Golemac 2,E.Lorbek 6.
Selektor:Jure Zdovc
Turska:Yarangüme, Güler 3,Atsür, Onan 7, Ilyasova 16, Erden 7,
Tunçeri 2, Savas, Asik 10, Arslan 10, Hersek,Türkoglu 12.
Selektor: Bogdan Tanjević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.