Slovenija izbacila Hrvatsku
Slovenci su imali razloga za slavlje

Eurobasket 2009

Slovenija izbacila Hrvatsku

Slovenija je pobjedom nad velikim rivalom Hrvatskom od 67:65 izborila plasman u polufinale Eurobasketa i plasman na SP naredne godine u Turskoj, dok Hrvatskoj prestoji velika analiza onoga gdje su pogriješili.

Slovenija je samo jednom odličnom četvrtinom napravila odličan posao nad Hrvatskom za koju je ponovo kobna bila treća četvrtina. Hrvatska je prvo poluvrijeme odigrala na vrhunskom nivou, a treća četvrtina  postaje kobna za Hrvate već godinama.

Hrvatska je prvu četvrtinu dobila rezultatom 25:18 uz odličnu odbranu Ukića na najboljem Slovencu Lakoviču. Međutim ta čvrsta odbrana napravila je veliki hendikep za Hrvatsku koja je već nakon deset minuta bila u problemima zbog ličnih grešaka Marka Banića. Prva četvorka Hrvatske je nakon deset minuta imao već tri lične greške što je natjeralo Repešu da ponovo čestim rotacijama mijenja petorku.

Drugu četvrtinu su Hrvati dobili sa 22:21, ali je igra obe momčadi bila vrlo dobra. Hrvatska je u jednom trenutku imala i plus 13, ali je Marko Popović napravio glupost napravivši tehničku grešku što Slovenci vješto koriste i koševima Lakoviča s linije slobodnih i Lorbeka za tri poena prilaze na samo minus osam i vraćaju se u utakmicu.

A onda je došla ta kobna treća četvrtina koju Slovenci dobivaju rezultatom 14:3, ali ni tu nije bio kraj. Slovenija je nastavila rešetati koš Hrvata i u posljednjoj dionici napravivši seriju 18:3 i to je bilo to. Više Hrvatska nije imala ni snage ni vremena za povratak u meč.

Pred kraj utakmice je Hrvatsku koliko toliko rezultatski u igri održavao Roko Ukić, dok su ostali sve nijemo posmatrali. Hrvatska je dobila zadnju četvrtinu sa 15:14, ali je to bilo nedovoljno za konačni rezultat. Slovenija je slavila sa 67:65 i tako se plasirala u polufinale gdje ih očekuje Srbija.

Sloveniju je do pobjede vodio sjajni Erazem  Lorbek sa 27 poena i 8 skokova, Jaka Lakovič je imao 11, a Boštjan Nachbar 12 poena. Kod Hrvatske je najbolji bio Ukić sa 21 poenom, dok su Planinić i Nicević ubacili po 11, odnosno 10 poena. Ostali daleko ispd njihova nivoa.

Hrvatska će kroz plasman od 5-8 mjesta tražiti svoju vizu za Tursku, dok je Slovenije uprkos povredama Dragića i Smodiša opravdala očekivanja javnosti koja ih je svrstala u grupu najvećih favorita za naslov.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.