Slovenija razbila Litvu
Sjajni Lakovič

Eurobasket 2009

Slovenija razbila Litvu

M. Maksimović

U posljednjem susretu prvog kola grupe F, Slovenija je razbila Litvu 81:58 koja je trećim porazom
ostala zakovana za dno tabeleove grupe, sa malim šansama da dohvati četvrtfinale. Sa druge strane Slovenija je odigrala najbolju utakmicu do sada, a njeni košarkaši su za dva poena imali pa skoro identičan postotak šuta kao i za tri.

Rezultatska izjednačenost u ovom susretu je potraja tek prvih sedam minuta, nakon čega je krenula Slovenija. Prvo mini serija 8:0 u finišu prve, pa 12:6 u završnici prvog dijela za vodstvo 43:26 nakon prvih dvadeset minuta. U nastavku ista slika na terenu, s tim da Slovenija svoju prednost iz minute u minutu podiže.Nakon trideset minuta na semaforu je stajalo 62:39. Tek u posljednjoj dionici su Litvanci igrali poen za poen, ali im to nije pomoglo.

Fenomenalnu partiju kod reprezentacije Slovenije je odigrao Jaka Laković koji je za 34 minute postigao 24 poena uz 66 posto šuta za tri poena, (6/9). Sedam poena manje je ubacio Erazem Lorbek koji je imao i osam skokova. Kod reprezentacije Litve, samo su dva igrača ubacila deset i više poena, Kalnietis 15 i Maciulis 11.Usput, Litvanci su promašili 16 trica,


Slovenija - Litva 81:58
(28:18, 15:8, 19:13, 19:19)
Lodz Arena: Gledalaca: 7.700
Sudije:Zoran Šutulović (Mne), Lazaros Voreadis (Gre), Olegs Latisevs (Lat)
Litva:Mazutis,5 Kalnietis 15,Maciulis 11,D.Lavrinovic 6,Lukauskis,
Delininkaitis,Jomantas 1, K.Lavrinovic 7,Kleiza 6, Jasaitis 4,
Petravicius 4, Javtokas 4. Selektor:Ramunas Butautas
Slovenija:Slokar 11,Lakovic 24,Udrih 2,Brezec,Smodis,Klobučar,Nachabar 11,
Dragič 2,Jagodnik,D.Lorbek 5,Golemac 9, E.Lorbek 17.Selektor: Jure Zdovc

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.