Slovenija teško do pobjede
Slovenci su na startu prvenstva pokazali mnogo oscilacija u igri

Eurobasket 2009

Slovenija teško do pobjede

Slovenija je u prvom nastupu na Eurobasketu teže od očekivanog savladala reprezentaciju Velike Britanije rezultatom 72:59.

Slovenija je od samog početka utakmice krenula odlično. Slovenci su prvu četvrtinu riješili u svoju korist rezultatom 27:15. Utakmicu je otvorio Brezec svojim prvim koševima na utakmici, a onda je Lakovič tricom povisio na 5:0.

Nakon toga se Britanci bude i drže se solidno do 10:7 za Sloveniju, a onda Slovenci prave seriju 8:0 i odlaze na veliku prednost. Do kraja prve četvrtine su izabranici Jure Zdovca održali stečenu prednost.    

Drugu četvrtinu Britanci su zaigrali kao preporođeni. Na samom početku prave seriju 10:0 i prilaze Slovencima na samo dva poena zaostatka. Nakon toga se igralo uglavnom koš za koš, a 3:10 do poluvremena Joel Freeland skok šutom donosi prvo vodstvo Britancima na utakmici 34:33.

Nakon vodstva Britanaca Jure Zdovc zove minutu odmora što je dalo rezultata. Do kraja poluvremena Slovenci serijom 4:0 preokreću rezultat i odlaze na poluvrijeme  sa prednošću 37:35.  

Treća četvrtina je bila igra koš za koš. Nije bilo veće prednosti ni za jedan tim, tako da se na odmor prije posljednje četvrtine odlazi sa prednošću Slovenije 51:47.

Posljednja dionica je počela oprezno s obe strane, a onda se Slovenci bude i prave seriju 10:0 što je bilo dovoljno za pobjedu. Britanci nisu imali snage za preokret.  

Kod Slovenije su najbolji bili Erazem Lorbek sa 19 poena, Jaka Lakovič je dodao 11, dok su kod Britanije najbolji bili Mensah s 18 i Archibald sa 12 poena.  

Izabranici Jure Zdovca su pokazali da imaju dobar tim, ali za veliki rezultat je potrebno igrati dobro tokom svih 40 minuta, dok su Slovenci pokazali mnogo oscilacija u igri, što ne veseli slovenačke navijače.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.