Smrt je početak besmrtnosti

Počivajte u miru

Smrt je početak besmrtnosti

Edmir Škorić

Da možemo da biramo, vjerovatno bismo vratili sve one kojih sada nema. Ali ne možemo, a jedino što nam preostaje je da se potrudimo da ih ne zaboravimo i da ih ispratimo časno i pošteno.

Smrt je iznenada pokucala na vrata brazilskih nogometaša u noći sa ponedjeljka na utorak. Igrači i stručni štab Chapecoensea krenuli su put Medellina (Kolumbija) gdje ih je čekao finalni meč Copa Sudamericane protiv Atletica.

Uzbuđenje pred put, nada, pobjednička atmosfera u avionu i - smrt. Iznenadna smrt koju ni u noćnim morama nisu očekivali. Avion se srušio, 76 osoba (nezvanični podaci) izgubilo je život. Među putnicima većina igrača Chapecoensea, trener, novinari... Krenuli su put Medellina, sanjajući novu veliku pobjedu, a otišli su na vječne počinke.

Otišli su kao pobjednici. Sve i jedan. Njihove porodice će plakati, tugovat će nogometni svijet danima, tugovat će i svi oni kojih čak i ne poznaju, ali oni će svoj mir pronaći gore negdje. Svjesni da je sve to dio sudbine i da je Bog htio da odu, a da ne pobijede još jedan meč. Makar su u Atleticu, s kojim su trebali da igraju finale, bili izuzetno korektni, pa su odlučili da im posvete trofej.

I opet, dakle, otišli su kao veliki pobjenici. Chapecoense je 2009. godine bio u Seriji D (četvrta liga u Brazilu), tri godine kasnije u Seriji C, 2013. u Seriji B, a od 2014. su u najjačem rangu brazilskog nogometa. Ove sezone otišli su korak dalje, dogurali su do finala Copa Sudamericane (drugi rang južnoameričkog klupskog prvenstva).

Imali su nadimak "brazilski Leicester", što je nama postalo poznato tek nakon što su nas napustili. Saznali smo danas mnogo toga o njima. Internetom kruže pretodne izjave trenera i igrača, vijesti o "čovjeku koji je izgubio pasoš, pa preživio", ali jedno je sigurno - njih više nema. Odigrali su posljednje mečeve, ostvarili posljednje pobjede, potpisali posljednje ugovore.

No, kako bi rekao poznati vođa Francuske revolucije Maximilien Robespierre - Smrt je početak besrmtnosti. Počivajte u miru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi