Put preko trnja do zvijezda: "Došao je s ruksakom i pitao da ga uzmemo na probu"

Sonov prvi evropski klub bio je HSV

Put preko trnja do zvijezda: "Došao je s ruksakom i pitao da ga uzmemo na probu"

Eldar Ganibegović

Heung-min Son trenutno je zvijezda Tottenhama i kapiten reprezentacije Južne Koreje, te najveća fudbalska zvijezda u toj azijskoj zemlji. Međutim, put do zvijezda nije bio nimalo lagan.

Kao dječak Son je igrao za Hupyeong MS, Yukminkwan MS, Dongbuk MS i FC Seoul u rodnoj zemlji, da bi 2008. godine uslijedila pauza od godinu dana.

S porodicom se preselio u Njemačku, da bi u ljeto 2009. godine počeo igrati u mlađim kategorijama njemačkog velikana, HSV-a.

Crnogorac Željko Petrović bio je tada trener u HSV-u, te je u jednoj emisiji opisao kako je i na koji način Son stigao u ovaj klub.

"On je došao s ruksakom, sam i kaže: "Da li mogu na neki probni trening?" S ruksakom. Nema menadžera. S ruksakom čovjek došao kao da je turista.

I mi mu kažemo: "Hajde pođi u drugu ekipu". Vidimo Korejanac, iz poštovanja. I on u drugu ekipu sedmicu dana i ovi kažu: "On je čudo."

Oglasi

Poslije godinu dana prodali su ga za 10 miliona u Leverkuzen", ispričao je Petrović.

Za prvi tim HSV-a Son je nastupio 78 puta i postigao 20 golova uz tri asistencije. U Leverkusenu je imao devet nastupa više, devet golova i osam asistencija više. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

U Tottenham je prešao 2015. godine i do sada  je skupio 372 nastupa uz 145 pogodaka i 80 asistencija. 

Sa 108 nastupa osmi je u historiji Južne Koreje, dok je s 35 golova četvrti strijelac ove selekcije. Prvi je Bum-kun Cha s 23 gola više. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi