Najmirnijeg nogometaša na svijetu je gotovo rasplakao - Engleska na nogama zbog poteza navijača

Rasizam opet na engleskim terenima

Najmirnijeg nogometaša na svijetu je gotovo rasplakao - Engleska na nogama zbog poteza navijača

Edmir Škorić

Na internetu se pojavio video koji prikazuje navijača Crystal Palacea kako rasistčki vrijeđa veznjaka Tottenhama Heung-min Sona.

Tottenham je slavio rezultatom 1:0 protiv Crystal Palacea, a Harry Kane postigao je svoj 26. gol ove sezone.

Pobjeda je popela Tottenham na šesto mjesto na tabeli, ali imaju samo dva boda više od sedmoplasiranog Brightona, koji ima još tri utakmice za odigrati. Navijači Tottenhama, unatoč tri boda, nemaju previše razloga za zadovoljstvo. Njihov tim je u očajnoj formi u posljednje vrijeme i izgubio je priliku da igra u Ligi prvaka.

Inače, utakmicu je obilježio incident i sada policija istražuje potencijalno vrijeđanje na rasnoj osnovi Sona od strane jednog starijeg navijača Palacea.

Incident se dogodio u završnici meča 35. kola engleske Premier lige. U 89. minuti je južnokorejski nogometaš Son izlazio s terena te je pritom prolazio kraj tribine gdje su bili smješteni gostujući navijači.

U tom trenutku je uslijedilo vrijeđanje na rasnoj osnovi jednog navijača Crystal Palacea, tačnije, pogrdne gestikulacije.

Oglasi

„Znamo kako kruže video snimke tog događaja, a imamo i druge informacije koje smo dobili o tom događaju. Kao klub sigurno nećemo tolerirati takvo ponašanje“, stoji u klupskom saopštenju, a navijaču prijeti zabrana ulaska na stadione, još je upitno u kolikom vremenskom intervalu.

Saopštenje je izdao i Tottenham, koji je obavijestio o podršci igraču. Također je rečeno da klub radi s Crystal Palaceom i policijom na identificiranju počinitelja i privođenju ga pravdi.

Ovo nije prvi, a vjerojatno ni posljednji slučaj rasizma u Velikoj Britaniji. Prošle godine došlo je do skandala kada je menadžer četvrtoligaša Crawley Towna John Yems igrača nazvao 'teroristom' i 'bombašem samoubojicom'. Sada menadžer služi najdužu kaznu u povijesti engleskog nogometa zbog diskriminacije. Suspenzija mu je nedavno proužena sa 17 mjeseci na tri godine.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Klubovi Premier lige pokušavaju skrenuti pozornost na problem rasizma. Dvije su godine igrači Premier lige klečali prije svake ligaške utakmice u znak solidarnosti s pokretom Black Lives Matter.

Ova praksa je ove sezone prekinuta. Gesta je skoro izgubila snagu. U zajedničkom saopštenju su kapiteni svih timova rekli su da će sada to činiti samo u važnim trenucima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti