Son ima 28 godina, živi u trosobnom stanu s roditeljima, a ženit će se tek kada završi karijeru

Novac mnoge promijeni, ali ne i južnokorejsku zvijezdu

Son ima 28 godina, živi u trosobnom stanu s roditeljima, a ženit će se tek kada završi karijeru

E. Škorić

Najveća nogometna zvijezda Južne Koreje bez sumnje je ofanzivac Tottenhama Son Heung-min.

Za razliku od mnogih saigrača i općenito nogometaša, čiji životi izgledaju filmski, barem to možemo da vidimo svakog dana kada upalimo društvene mreže, Son je u nekom sasvim drugačijem okruženju i sa drugačijim pogledom na život. Ne pati od skupih stvari, automobila, jahti i manekenki. Radi se o dobroj i skromnoj osobi, a sve dobre stvari ponio je iz kuće.

"On je tačno onakav kakav je prikazan na društvenim medijima", kaže Jonathan Veal, koji 'pokriva' Tottenham u Udruženju za tisak.

"HereComesTheSon", tako su Spursi 2015. predstavili svoju južnokorejsku akviziciju. Tada 23-godišnji Son stigao je iz Bayera gdje je u 87 nastupa postigao 29 golova. Prije Bayera bio je u Hamburgovoj akademiji.

Transfer vrijedan 22 miliona funti učinio ga je najskupljim azijskim nogometašem, ali njegovo život se nije značajno promijenio. Štaviše, ostao je na zemlji, isti, a dokaz toga je da i danas sa 28 godina živi s roditeljima.

"Osjećam veliku odgovornost, ali i ponos što me Tottenham tako visoko cijenio. Važno je da se igrači osjećaju cijenjeno. Sada sam ovdje da pokažem da sam vrijedan toga", rekao je skromni Son Heung-min nakon transfera u London.

Njegov otac Son Woong-Jung bio je nogometni trener u školskom timu i uvijek je bio jako bezobrazan prema sinu, pogotovo ako bi ovaj izgubio loptu. Upravo oca smatra najzaslužnijim što je uspio.

Gabriel Jonsson viši je predavač na korejskom odjelu Sveučilišta Stockholm i vjeruje da je strogi trening u skladu s jakom konkurencijom u Južnoj Koreji pomogao Sonu da uspije.

"Najbolji primjer za to je da je najveći cilj tokom odrastanja ući na sveučilište. Stoga su učenici izuzetno podvrgnuti testovima i nastavljaju dodatnu nastavu nakon završetka redovnog školskog dana. To je nešto sa čim svi žive. Istaknuti se i biti uspješan vrlo je važno i sport će vam biti alternativa uspjehu u studiju", kaže Gabriel Jonsson.

Son je prihvatio filozofiju oca. U razgovoru za Guardian je otkrio da živi u trosobnom stanu zajedno sa roditeljima u londonskom dijelu Hampstead i da je, na savjet oca, na brak odlučio pričekati kraj karijere.

"Postoje različiti stavovi u Evropi i Aziji i, naravno, ljudi misle: 'Zašto živi s roditeljima?' Ali koga briga osim mene? Ko mi pomaže u igranju nogometa? To su oni. Oni su se odrekli vlastitog života da bi se preselili ovdje i pomogli mi. Moram im vratiti novac", izjavio je Son.

"Iako nije oženjen, s njim nikad nema problema. Nikad ga ne vide u novinama s neželjenim naslovima na naslovnim stranama. Vrlo je poštovana osoba koja ne upada u probleme. Tada možda ima malo problema na terenu, što smo vidjeli, ali to je samo mali problem", dodaje Jonathan Veal.

Osim tehničkih kvaliteta nogometne zvijezde, istaknuo se i po načinu ponašanja. Na većini sliak je njegov široki osmijeh i svojom velikom energijom širi ljubav okolo sebe i zato ga obožavaju navijači.

"On je tačno onakav kako je prikazan na društvenim medijima. Dobro komunicira kada govori engleski, ali jezik ga može spriječiti da daje te eksplozivne razgovore. Ali uvijek odgovara na ono što je traženo. A prije koronavirusa kad su postojale Mix zone, on je uvijek pristajao razgovarati s velikom skupinom medija iz Južne Koreje, bez obzira kako je meč prošao. Mislim da to pokazuje kakva je osoba".

Son je odrastao u Chuncheonu u Gangwonu, provinicji na sjeveroistoku Južne Koreje kojoj pripada i FC Seoul. Kao 16-godišnjak je otišao u Njemačku, a u njegovoj zemlji smatraju ga jednom od najvećih zvijezda.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Tottenhamov je brend uspio rasti u Aziji zahvaljujući njemu. Oni bi ovog ljeta trebali ići na turneju u Južnoj Koreji, što bi za njih bilo još bolje, ali nažalost su je zbog pandemije morali otkazati", dodaje Jonathan Veal.

Son je 2018. godine osvojio prvenstvo Azije sa Južnom Korejom, a dvije godine kasnije, dakle ove godine u proljeće, odradio je vojni rok. Ostao je dosljedan vlastite filozofije, istrajan, ne želi se mijenjati i zahvalan je na svakom novom danu. Sve je ono što treba da bude jedan čovjek, ali svijet je prevelik da bismo svi bili isti.

Top Komentari

JointUnion87
Pametan :))) Gold diggerke, steta.
0 1
Maximilian
Znao ga je otac počastiti i vaspitnom ćuškom svojevremeno. Ima negdje na netu video gdje otac objašnjava šta, gdje i kako.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi