Španci izborili četvrtfinale
Pau Gasol je bio odličan i vodio je žestoke duele sa Gortatom

Eurobasket 2009

Španci izborili četvrtfinale

Španija je bila bolja od Poljske rezultatom 90:68 i tako izborila prolaz među osam najboljih evropskih reprezentacija. Španija je zauzela četvrto mjesto u grupi F, a u četvrtfinalu sutra će igrati protiv Francuske. Biće to sigurno poslastica dosadašnjeg dijela prvenstva.

Španija je od samog početka krenula vrlo agresivno u želji da što prije napravi ozbiljniju razliku kako bi što mirnije dočekali finiš utakmice. Svjesni su bili Španci da se od njih očekuje mnogo više od onoga što su pokazali u prethodnim utakmicama, a najbolja prilika za to bila je utakmica pred 15.000 bučnih domaćih navijača.

Odlični dvojac Gasol i Navarro odmah je pokazao da su nišanske sprave podešene na njihov nivo. Prednost su stvorili na samom početku prve četvrtine i nisu ispuštali stečeno vodstvo sve do kraja četvrtine koju su dobili rezultatom 23:14. Poljski navijači su na noge ustali samo dva puta, prvi put kada je najstariji igrač prvenstva Adam Wojcik ušao u igru, a drugi put minut kasnije kada je Wojcik ubacio tricu Špancima.

Druga četvrtina ponovo ista slika na parketu. Španci su odličnim šutom za tri poena pravili sve veću razliku, a Pau Gasol je odličnom igrom u reketu izbacio iz igre Marcina Gortata, što je bilo dovoljno da Španci odu na poluvrijeme sa prednošću od 42:26.

Publika je u dvorani bila sve tiša. Španci su igrali odlično, čak ni jednom nisu imali potrebu da igraju zonu, sve su rješavali odličnom presingom odbranom.

Treća dionica je ponovo pripala Špancima koji su je dobili 29:20. Treća dionica je bila igra na tri poena oba tima. Kod Španaca je briljirao Navarro koji je do tada imao tricu 8/10. Kako je vrijeme prolazilo Poljaci su bili sve svjesniji da su njihove šanse za pobjedom i prolaskom u četvrtfinale izgubljene.

Španci su posljednju dionicu izgubili rezultatom 22:19, ali to u konačnici nije promijenilo ništa. Španci su dobili utakmicu, čini se, rutinski. Bila je to najbolja utakmica svjetskih prvaka na ovom prvenstvu. Četvrtfinale ne bi sigurno bilo zanimljivo bez Španije, a pobjeda i igra koju su prikazali protiv Poljske daje im nadu da mogu uzeti medalju.

Španiju su do pobjede predvodili Juan Carlos Navarro sa 23 poena i Pau Gasol sa 20 poena i 5 skokova. Mladi Rubio je odigrao daleko ispod svog novoa, postigao je samo 2 poena. Kod Poljske su najbolji bili David Logan sa 20 poena i iznenađijuće Koszarek sa 17 poena. Marcin Gortat je imao 12 poena i 12 skokova.

ŠPANIJA – POLJSKA  90:68

LODZ – Gledatelja 15.000. Španija – Poljska  90:68  (23:14, 19:12, 29:20, 19:22 )
ŠPANIJA: P.Gasol 20, Fernandez 7, Rubio 2, Navarro 23, Claver, Reyes 7, Cabezas 2, Lopez, Llull 7, M.Gaso 9l, Mumbru 8, Garbajosa 5. Selektor: Segio Scariolo
POLJSKA: Skibniewski, Roszyk, Chylinski 2, Szubarga 2, Witka 2, Sczewczyk, Wojcik 6, Ignerski, Logan 20, Gortat 12, Lampe 7, Koszarek 17. Selektor: Muli Katzurin

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.