Španija konačno na vrhu Evrope?
Pau Gasol je uz Parkera prva zvijezda Eurobasketa

Eurobasket 2009

Španija konačno na vrhu Evrope?

Grupa C je nazvana grupom smrti, a kada u njoj imate Španiju, Sloveniju i Srbiju, drugi naziv joj i ne možete dati. Velika Britanija je tu tek da popuni broj.

Španija nikada nije bila evropski prvak, a čak šest puta su igrali u finalu. Nekako su naslovu najbliži bili prije dvije godine, ali su Rusi za samo jedan poen rastužili domaću publiku. Na klupi Španije je došlo do promjene, sada je tu Sergio Scariolo, koje je s Unicajom napravio odlične rezultate na klupskoj sceni,a španska javnost od njega očekuje da konačno na Pirineje donese zlato.

Španija će biti oslabljena neigranjem prvog playa Jose Luisa Calderona, ali i bez njega Španci imaju fantastičan tim. Svakako prva zvijetda Španije je Pau Gasol. Centar Lakersa je uz Parkera prvo ime prvenstva, a uz njega najviše treba očekivati od Juana Carlosa Navarra, sjajnog šutera Barcelone koji je u stanju s nekoliko polaganja sam rješiti utakmicu.

Pod obručem Španci imaju Marca Gasola, Felipe Reyesa i Jorge Garbajosu, što uz već spomenutog Pau Gasola utjarava strah u kosti protivnicima. Vanjska linija sa Navarrom, Fernandezom, Cabezasom i mladim Rubiom izgleda impresivno, a da su tu još  Calderon i Rodriguez, onda bi se sa sigurnošću Španci mogli proglasiti prvakom, mada su i ovako prvi favorit. Polufinale je skoro sigurno.        

Slovenija dolazi na Eurobasket da konačno opravda ulogu favorita koju nose na svakom prvenstvu. Uvijek su dolazili s odličnim timom, ali od šestog mjesta nisu nikad dalje otišli. Ova Slovenija koju s klupe vodi Jure Zdovc čini se izgleda malo drugačije od prethodnih.

Iako dolaze oslabljeni neigranjem Bećiroviča, Nesteroviča i Vujačića, izabranici Jure Zdovca su među pet najjačih timova na Eurobasketu. Nachbar, Brezec, Dragič, Udrih, Erazem i Domen Lorbek su sjajni igrači, ali prvo ime Slovenije je sigurno Matjaž Smodiš.

Iako nikada nije igrao u NBA, a vjerovatno i neće, on će uvijek kod evropskih stručnjaka izazivati najviše simpatija za svoju igru od svih slovenačkih igrača. Slovenija bi trebala biti među šest timova koji će izboriti nastup na SP naredne godine, a za nešto više biće potrebno i malo sreće.        

Možda i najveću pažnju kod zaljubljenika u košarku na ovom Eurobasketu izaziva Srbija. Nakon silaska sa scene sjajne generacije Bodiroga, Danilović, Obradović, Rebrača, Tomašević, koja je bila svjetski i evropski prvak, u Srbiji je nastupio veliki rezultatski post. Srbija već nekoliko prvenstava nije napravila ništa, tako da javnost od njih konačno očekuje prekid te crne serije.

Na klupu Srbije je zasjeo iskusni stručnjak Dušan Ivković u kojeg srbijanska javnost ima ogromno povjerenje. U timu nema Rakočevića, Miličića, Stojakovića, Vujanića i Jarića, ali su na scenu stupili neki novi klinci koji tek trebaju da pokažu sav raskoš svog talenta.

Veličković. Tripković, Tepić, Marković, Teodosić, Paunić i Raduljica, uz nešto iskusnije Krstića i Popovića, imaju kvalitet za prvih osam, a za nešto veći plasman trebaće i naklonost fortune. Možda malo iznenađuje predstavlja  Ivkovićevo izostavljanje sa konačnog spiska Ercega i Kecmana, ali iskusan je stručnjak i treba mu vjerovati. Vjerovatno čovjek zna šta radi.          

Kada sada pogledamo roster Velike Britanije ostaje nam samo žal što takav nije bio i u kvalifikacijama. Britanci su u kvalifikacijama angažovali NBA igrače kako bi se kvalifikovali, a sada na Eurobasket dolaze bez njih.

Da su tu Ben Gordon i Luol Deng, sve bi bilo drugačije, a ovako bez njih Britanci nemaju nikakvih šansi za prolaz dalje. Imati u sastavu tek solidne igrače Archibalda, Bettsa, Freelanda i Bonsu ne znači skoro ništa u poređenju sa Špancima, Slovencima i Srbima.  

Prognoza:  

1. Španija
2. Slovenija
3. Srbija
4. Velika Britanija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti